Ga naar de inhoud

Dozen

Spulluh, spulluh, spulluh – wij moeten do-zuh vulluh… Voor een caranavalshit is het te laat, maar dozijnen verhuisdozen vullen ons leven momenteel. In een eerdere fase – zeg drie weken terug – lieten we het verleden zachtkens door onze vingers glijden en dobberden we gelukzalig op de weemoed die oude fotoalbums en schriftjes opriepen.

Nu moet het werk AF. We tellen de dagen AF. De oogleden schrijnen van oud huisstof, de handen zijn rauw van het sjouwen; we zijn opgehouden met vernuftig passen en meten. Liefst zou ik al die grillig gevormde objecten (schemerlampen, wekkers, sculptuurtjes) aanstampen en in de blender verpulveren om zo het inpakproces te bespoedigen. En dan een trage afscheidswandeling door Haarlem maken.

Zelfs als we al een ommetje maken, blijft de geest zich afvragen of er nog genoeg etiketten zijn, of bubbeltjesplastic. Onderweg blijven we obsessief speuren naar artikelen die óók nog mee moeten. Geen ruimte voor nostalgie en omzien!

En dat terwijl de kleinste hummels tegenwoordig al hun levensjaren evalueren, alsof ze werken aan hun autobiografie. In de Velserstraat zag ik in een klaslokaal deze mok. KLEUTER ZIJN BIJ JULLIE WAS VET. Misschien dat andere memo-mokken uit de vensterbank zijn verwijderd (‘Kleuter zijn bij jullie was ‘pet / een teleurstellende periode vergeleken bij mijn zuigelingschap / intellectueel weinig bevredigend’), maar het gaat mij om het zelfbeschouwende karakter van zo’n tekst.

 

Beste lezers, de komende tien dagen verschijnt het RaDa niet en dan (Ziggo / wifi volente) pakken we de draad weer op. Vóór woensdag praat ik jullie nog wel bij over de bloemlezing Dagklad, de Haarlemse jaren, die in augustus of september verschijnt. De voorintekening gaat weldra beginnen. Dus kijk hier binnenkort weer eens, of beter nog, abonneer je via de ‘subscribe’ knop hieronder.


 

7 reacties op “Dozen”

 1. Liesbeth Van der voort

  Veel succes met de verhuizing Marius en Sylvia!!
  En veel geluk in het nieuwe huis.

 2. Sterkte, nu en straks met de verhuisdozen!! Geniet van het installeren!! En ik kijk alvast uit naar het Wijh-da!!

 3. Ik lees zojuist in de Volkskrant dat Adriaan van Dis van een dorp aan de IJssel naar het centrum van Amsterdam verhuisd is. “Het werd stil op de boerderij”

 4. Hanny Groenhart-Dammers

  Beste Marius,
  De afgelopen tijd heb ik regelmatig je schrijfsels gelezen en meegeleefd, vooral met de perikelen rond het kopen en verkopen van een huis. Als jullie naar het verre oosten zijn vertrokken vind ik het leuk om op de hoogte blijven van jullie wel wee!! Het is jammer dat een “afscheidslunch” er niet meer in zit, maar we komen als het weer kan, graag naar jullie nieuwe stek. Heel veel sterkte met de verhuizing, het komt goed! Even doorbijten!!!
  Groet, Hanny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *