Ga naar de inhoud

Rigged!

Rigged!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Voor het eerst sinds mijn 18e verjaardag kan ik bij deze verkiezingen geen gebruik maken van mijn democratische grondrecht om mijn stem uit te brengen op de kandidaat van mijn voorkeur!

En nee, het heeft niets te maken met het beruchte enveloppendrama. Wij wilden ouderwets stemmen, met een stembus en een stembiljet zo groot als een tweepersoons beddenlaken. In onze nieuwe woonplaats, in Kieskring Zwolle, met alle folklore. En daar ook met mondkapje het plaatselijke corona-parcours doorlopen. Inburgering!

De stemformulieren hadden we al in Haarlem ontvangen; wilden we elders stemmen, moest een stempas worden aangevraagd door een bijgeleverd formulier in te vullen. Het invullen geschiedde; het inleveren schoot erbij in door de verhuisbedoening. “Dan sturen we ze op! Aangetekend!!” In de verbetenheid herkennen jullie de huisdichteres, die moeiteloos scenario’s bedenkt waardoor háár onuitgebrachte stem een politieke aardverschuiving teweegbrengt, of juist een gewenste groene/rode/paarse revolutie aborteert.

Op 2 maart verzonden we de formulieren. Bij westenwind verbeeldden we ons Haarlemse ambtelijke molens gestaag te horen malen. Gisteren, maandagochtend 15 maart om 8.31 uur waagden we een belletje aan het uitblijven van de passen. We werden pinnig doorverbonden, hetgeen mislukte. De tweede keer was de toon wellevender. We kregen een mailadres toegespeeld en jawel: verkiezingen@haarlem.nl reageerde prompt. En automatisch: binnen vijf (5!) werkdagen mochten wij een antwoord tegemoetzien.

Vanochtend mailde ik opnieuw – iets dwingender – en met het aanbod eventueel een omreis te maken en die vervloekte pas op te halen. We werden teruggebeld, door Olga of José of Wieteke. Of meneer niet wist dat de verkiezingen al waren begonnen? Dus, helaas… Nee, niets meer aan te doen. Vervelend. Ik schroefde haar nog een beetje aan, maar moest berusten.

 

Ze ried me aan wel na te gaan welk tracé ons formulier in hun bureaucratische doolhof had afgelegd (mijn parafrase, niet haar woorden). Ik hing op. De huisdichteres trok haar pitbullste gezicht en belde opnieuw. Alles was aangetekend verstuurd voor de niet misselijke somma van €9,05 en aan Muggenmeester Jos Wienen persoonlijk overhandigd. Dat laatste was bluf.

Het woord ‘aangetekend’ maakte wel een rudimentair instinct wakker. Ze zou (binnen vijf werkdagen?) alle bodes persoonlijk fouilleren. Haar best doen, zeg maar. Zojuist heb ik nog even gekeken, maar in de brievenbus zat uitsluitend een kaart van de Postcodeloterij (die uiterst efficiënt is in het traceren van mogelijke slachtoffers). Geen post echter van de gemeente Haarlem.

Ik kan niet anders dan er een complot in zien. Tamme stemmers uit de provincie wordt belet hun stem uit te brengen op een keurige middenpartij, om zo extreem links en rechts in de kaart te spelen. Dus ongeacht de uitslag van morgen durf ik hier te roepen: Ze hebben de verkiezingen gestolen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S. Zou dit het laatste stukje kunnen zijn uit mijn in september te verschijnen bloemlezing Dagklad, de Haarlemse jaren? (Vergeet de voorintekening niet!)


 

6 reacties op “Rigged!”

 1. Julia Henneman

  … maar WEL een prachtig KUNSTWERK !
  ( 2021 KIESKRING )
  Het rode stofZUIGERTJE op de achtergrond maakt het helemaal AF !
  Heb het verder ook goed DAAR XXXJ

 2. Gewoon met track en trace kijken wanneer en door wie de post in ontvangst is genomen, de naam plus handtekening zijn daarmee te traceren. Vervolgens stel je die persoon aansprakelijk in een klachtenprocedure bij de gemeente. Vervolgens deel je het verloop op deze site met een mailtje naar de ombudsman en het Haarlems Dagblad.

 3. De masterbul van dochter was onlangs opgestuurd naar ons adres. Aangetekend. De postbode heeft ‘m gewoon voor de deur gelegd. Vast geen toeval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *