Ga naar de inhoud

Moby Dick?

Langzaam wordt onze actieradius groter: van in te richten keukenkastjes, naar Albert Heijn en Boni (keuzestress!) en gisteren fietsten we zowaar ons dorp uit naar Raalte. Eerst langs de grote rechttoe-rechtaan-autoweg, maar bij Boerhaar (zoals het charmant gedoopt is) kozen we voor een geïmproviseerde route, teneinde met eigen ogen dat platteland te zien waar Caroline van de Plas pal voor staat.

 

Het leek wel of ze ter gelegenheid van onze komst alles strak in de lak en de boerenbeits hadden gezet.

 

Geen bladdertje, geen laddertje! Bij elk erf een bord dat we scharreleitjes mochten uitkiezen; geschilderde kalfjes verleidden ons hun malste vlees te proberen. Van menselijke activiteit viel weinig te bespeuren. Zelfs van menselijke aanwezigheid – anders had ik met mijn onnozelste stedelingengezicht kunnen informeren waarom er een witte potvis langs de weg lag.

 

Nee, die oogjes heb ik erin gephotoshopperdepoppopt, maar dan nog… Wat zat erin? Mest, voer, mulch, kruidenboter, gier, boerenmetworst? Aan de achterkant, bij de staart, was nog ruimte voor ‘more of the same’. En hier wreekt zich dat de Wijda-reda zijn draai nog niet heeft gevonden. Op onbekend terrein is. Ik heb er niet omheen gedreuteld, in geprikt of een beheerder uitgerookt om te vragen wat Moby Dick daar deed. Later misschien.

En zo geldt dat voor meer zaken, deze eerste drie weken. We willen en moeten van alles tegelijk (nieuw dit, dat vervangen, gasten ontvangen, klusje op zolder en karweitje in de schuur, achterstallig zus en te plannen zo… Acclimatiseren hier en wennen daar. Het heeft allemaal zijn tijd nodig. Over een maand hoop ik met Dagklad weer op een normaal moyenne te zitten en wil ik een heuse vrijetijdsbesteding oppakken om de wurgende verveling te verdrijven. Nestkastjes maken of zoiets. Langs een van de landweggetjes zagen we er op elke boom een of twee. Gemaakt van oude laarzen en klompen; de meeste van hout. Mijn favoriet was dit stoplicht, een etagewoning voor koolmeesjes.

 

P.S. Abonneer je (juist nu Dagklad tijdelijk minder frequent verschijnt) en teken in op de bloemlezing in september, die erg mooi belooft te worden.


 

5 reacties op “Moby Dick?”

  1. Nou Marius zo te lezen vergaat het jullie goed. Mooie foto’s en dat stoplicht nestkasten flat is prachtig.
    Veel geluk daar in het verre platteland 😘

  2. Leuk hoor, om jullie inburgeringsproces te volgen. Van de zomer met goed weer wordt het vast makkelijker, de inboorlingen houden zich nu nog schuil.

  3. De BBB wil voor iedere parlementarier en kabinetslid een inboeringscursus. Lijkt me ook wel wat voor jou.

  4. Blij van jullie plattelands-avonturen te mogen meegenieten ! Groetjes uit Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *