Ga naar de inhoud

Hollandse Weermakers

Waar waren we ook weer gebleven? Nationaal geklungel en geklier versus Oranjegevoel. En hoe licht oranje diep oranje wordt als (zoals bij Boskalis) het buitenland toekijkt. Als ‘wij’ in verre oorden oceaanreuzen vlottrekken en zandbanken opslurpen. Of woestijn in wetlands veranderen.

En dan heb ik het over Ties, Gijs en Maddie van de Weather Makers, wier visionaire plannen in The Guardian werden belicht. Ik moet bekennen, als ik in Trouw of Volkskrant las over ‘holistische ingenieurs’ en hun streven om de Sinaï te bebossen en bemoerassen, zou ik waarschijnlijk eerder geneigd zijn door te bladeren. Of anders zouden de weeë wolkenfoto op hun website me wellicht afpoeieren. Maar Van der Hoeven, Bosman en Akkermans hebben een sterk verhaal – sterk in de zin van ‘overtuigend’. Ik verwijs jullie naar het artikel voor de technische details, die door de Weermakers wervend worden vervat in ‘water verwekt water, grond is de baarmoeder en begroeiing de kraamvrouw.’

Ze hebben een voorbeeld in de Chinezen, die (om zandstormen tegen te gaan) een heuvelachtig löss-plateau zo groot als Frankrijk in twintig jaar veranderden in groen landschap – met eenvoudige middelen (beplanten, met hulp van veel vrijwilligers). Het omgekeerde gebeurde in het binnenland van Spanje, waar onweersbuien ‘s zomers wegblijven doordat vochtige zeelucht wordt tegengehouden door de hoogbouw van de volgebouwde costa’s. Die zeebries wordt ‘omgeleid’ naar centraal Europa.

De Weather Makers hebben nog heel wat hobbels te overwinnen (de politieke situatie in Sinaï is bepaald niet stabiel, om maar iets te noemen), maar toch… terwijl men in Den Haag onvermoeibaar kissebist en hakketakt doet het me goed te lezen dat idealisten in Den Bosch twee of drie decennia vooruitkijken.

Hier in Wijhe valt het me op hoe bedrijvig iedereen voortdurend is. Ontginnen, planten, onkruid epileren. Als de ene klus tot een goed einde is gebracht, weten ze terstond een volgende te bedenken; aan het juiste gereedschap en de benodigde motivatie ontbreekt het nimmer. Gisteren heb ik lang in de zon bij mijn tuinvijvertje gezeten. Het duurde even, maar toen had ik voor mezelf een opdracht geformuleerd. Ik wil een fonteintje!!!!!!!!!! Zonder stenen kikker erbij. Of met. (Wordt vervolgd)

P.S. De bestellingen voor de bloemlezing druppelen binnen (water begets water). Ik hoor het graag als je er ook een wilt.


 

 

2 reacties op “Hollandse Weermakers”

  1. Ja, een ‘Water Feature’!
    Voor de vormgeving raad ik aan om de Rich Brothers & Charlie van “Garden Rescue” (BBC)in te huren.
    Jouw ‘decking’ is ook aan onderhoud toe, zo te zien. Daar zijn ze ook goed in.

  2. windmolens op zee zouden ons wel eens wat buitjes kunnen gaan kosten, zeker als die dingen naar 400 m hoogte gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *