Ga naar de inhoud

Sensibiliseren

Wopke, bedankt! Ik fietste naar Heerde om asperges te halen en onderweg sensibiliseerde het door mijn hoofd. Sensibel, sensibilisatie, gesensibiliseerd worden, Hoekstra als sensibilisator, Omtzigt het te sensibiliseren Kamerlid.

Langs de route was ik alert op voorbeelden van desensibiliteit, al wist ik maar vaag in welke richting ik het moest zoeken. Ik varieerde de context en peilde de verschillende reacties.

“Dames, mijn herhaaldelijke pogingen deze kudde te sensibiliseren ten spijt, moet ik helaas vaststellen dat de boodschap tot een enkeling nog steeds niet is doorgedrongen. Vanaf nu zal tegen iedere vorm van insensibiliteit streng worden opgetreden.”

(De reacties waren lakoeniek – misschien een weiland verderop?)

“Bij een vorige gelegenheid heb ik aangestipt dat de sensibiliteit binnen deze groep danig te wensen overliet. Onze reputatie als Lakenvelders staat op het spel. Ik noem geen namen, we weten allemaal over wie ik het heb. Ik waarschuw nog eenmaal: het moet vanaf nu echt veel en veel sensibeler.”

(Om nou te zeggen dat ze zwaar onder de indruk waren…)

“Ga rustig door waar je mee bezig bent. Over het algemeen heb ik niet te klagen over het gedrag van deze kudde. Jullie zijn gezeglijk en maken je niet onnodig druk. Immers, voor diepspitters en doorgravers is in deze sector geen toekomst, zo sensibel moet je wezen, als koe. Grazen doe je aan de oppervlakte. Hee, jij daar in het midden. Die blik van jou bevalt me niet…!”

(Het schoot niet echt op)

“Heb je even tijd voor een praatje met de redacteur van het Agrada? Ik ben voor lezers van het Agrarisch Dagklad op zoek naar een sensible cow. Een die haar plek kent en geen maagpijn krijgt van gesjoemel met melksubsidies of misstanden in de zuivelindustrie. Ik kan me vergissen, maar u lijkt me niet iemand die snel de kont tegen de krib gooit… Bent u van nature zo sensibel of bent u gesensibiliseerd?”

(Een nietszeggend antwoord door de Agrada-reda weggelaten)

“Sorry dat ik het zeg, maar jullie maken het echt te bont. Ja, dit is een onaangekondigd bezoek, maar zeg nou zelf? Wat is dit voor een ongesensibiliseerde bende? Zeker de helft staat mij onderzoekend en volslagen insensibel aan te kijken. Is dat het Omtzigt-virus? Die argwaan bevalt mij allerminst.”

“Ja, dat krijg je ervan, hè, Miss Insensibel! Te hard geloeid. Anderen zwart maken… En nu ben je zelf het zwarte schaap. We zoeken voor jou een functie elders.”

Misschien had ik bij nader inzien niet de juiste responsgroep. Thuis zocht ik ‘sensibel’ op en voelde toch bewondering opkomen voor Wopke Hoekstra als talenwonder. Een Belgisch woord gebruiken dat ook nog eens voor tweërlei uitleg vatbaar is. Taalsensibiliteit in optima forma!

P.S. Dagklad (= RaDa + Agrada) bestaat vandaag precies 16 jaar. De komende week wordt hard gewerkt aan de in september te verschijnen bloemlezing ‘De Haarlemse jaren’ (260-300 pagina’s). Bestel ‘m nu vast door een mailtje te sturen naar marius.jaspers en dan @gmail erachter en oh ja, ook nog .com (want als ik het adres hier achter elkaar zet, weten de spammers me te vinden.


 

5 reacties op “Sensibiliseren”

  1. Laten we wel zijn, Wopke gaf toe dat het hem niet lukt om iemand te sensibiliseren. In mijn vertaling ‘in het gareel te brengen’. Wopke heeft dus gefaald als ingareelbrenger. Hij reed eerder ook al een scheve schaats. Lijkt mij dus ongeschikt. Iets voor een functie elders?

  2. @Paula: ik kan me niet herinneren dat ik het jou ooit heb horen inzetten, op straat of bij een geheime vergadering

  3. Nadat Wopke H. thuis nog even voor zichzelf had zitten s*en, bedacht hij dat hij er misschien beter eerst even met zijn confrater van evenmin katholieken huize Pieter O. over moest bellen. Misschien konden ze samen nog een uitleg bedenken die het s-woord iets minder glibberig leek te laten voorkomen. Helaas, sommige armzalige woorden is het gegeven het vermogen te hebben steeds verder af te glijden. Alleen al bij de gedachte aan sensibiliseren is fantaseren over een glijmiddel ongepast. Kun je van sommige woorden desalniettemin, niet tegenstaande het feit dat en ongewenst kennis hebbende van het voorafgaande, van het ene op het andere moment toch een beetje sensiebelig worden? Dat je er een ongemakkelijk gevoel bij krijgt zonder te weten of het nou ergens op je kruin of in je kruis zit, of ergens er tussenin of onder een van je voetzolen? Sensiebiebelig… Met een harde ie in het midden. Zelfs bij Scrabble levert zo’n woord doorgaans weinig punten op. Dat maakt het alleen maar nog sensiebiebeliger (2 punten meer, dat dan weer wel). Zag ik laatst in een koeienweiland (met van die bonte graasdieren van veelzijdig gekleurde pluimage erin) dit jaar het eerste exemplaar van de Sensibilius Ligeria (twee pootjes onder de vlerken en een schaamrode vlek aan weerszijde van de snavel). Denk dat ik toch maar even de Feno-lijn van Vroege Vogels ga bellen. Misschien dat ze voor zo’n item best wel zijn te sensibiliseren.

  4. @Nuel: ga maar liever geen abrikozen bestellen op de zaterdagmarkt (zie mijn laatste stukje, ‘Awkward’)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *