Ga naar de inhoud

Wybripedia

Uit Wybripedia 2027:

Wybren van Haga (Den Haag, 31 januari 1967) is een Nederlands politicus en ondernemer. Sinds 2017 is hij lid van de Tweede Kamer. Hij was eerst lid van de VVD-fractie, maar na een reeks incidenten en schandalen ging hij verder als zelfstandig parlementariër.

Spraakmakend was vervolgens de bromance met Thierry Baudet van Forum voor Democratie; het was instant dikke mik tussen het stel en Van Haga slipstreamde dapper achter de partijleider aan tijdens de campagne van 2021, waarbij het duo de 1,5 meter- en zelfs de 1,5 centimeterregel provocatief aan de laars lapte. Minder innig verliep nadien de samenwerking binnen de FVD-fractie. Op 13 mei 2021 (Hemelvaartsdag) scheidde Van Haga zich af, samen met Hans Smolders en Olaf Ephraim.

Deze alliantie hield stand tot 15 augustus van hetzelfde jaar (Maria Tenhemelopneming), toen Wybren zich afsplitste en het aanlegde met Sylvana Simons (Bij1), die Van Haga’s steun verwelkomde in de naïeve veronderstelling dat hij haar wél trouw zou blijven en niet nog voor Allerzielen aan zou pappen met Caroline van der Plas van BBB en Joost Eerdmans (JA21), wat hij desondanks deed, zij het dat ook dat onwaarschijnlijke partnerschap weldra werd geaborteerd, en wel op Driekoningen 2022. Insiders zoals oud-Muggenmeester Bernt Schneiders wisten toen al dat Van Haga spoedig uit de kast zou komen als party-hopper.

Op Palmpasen 2023 maakte Van Haga bekend dat hij stopte met Sjopperdepop BV. Hij wilde geen huisjesmelker meer zijn en ging door als zelfstandig duivenmelker. Ook veranderde hij zijn naam in Wieberen. Zijn politieke carrière nam een opzienbarende vlucht toen hij in 2024 de Politieke Partij voor Promiscue Parlementariërs oprichtte (PoPaProPa), een bont gezelschap van erkende draaikonten, weifelaars, overlopers en opportunisten, dat bij de nieuwe verkiezingen na de mislukte formatie 78% van de stemmen behaalde. Analytici weten nog steeds niet hoe deze aardverschuiving te duiden. Herkende de zwevende kiezer zich in deze Wieberen? Schotsjespringend, uitglijdend, zigzaggend, hopend op erkenning, snakkend naar succes en liefde? Het Kabinet Van Haga was geen lang leven beschoren: op Goede Vrijdag 2025 stapte de premier er zelf als eerste uit en ging verder als zelfstandig oppositielid.

 

Logo van de PoPaProPa

 


 

 

2 reacties op “Wybripedia”

  1. Eigenlijk was ik boos op dat ‘gewieber’. ‘Wieberen van MIJN centen’, speelde steeds maar door mijn hoofd. Maar als dat bovenstaand commentaar/theater oplevert…heb ik er wel weer vrede mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *