Ga naar de inhoud

Wachtwoord gezocht

Wie een slordige 20 miljoen wachtwoorden buitmaakt, slaat doorgaans welgemoed aan het phishen en gijzelen; de psychologie van het wachtwoord zal hem worst wezen.

Zelf beschik ik alleen over mijn eigen wachtwoorden (veel meer dan mij lief is). Deels opgeslagen op een ouderwetse USB-stick en alles wat ik er de afgelopen maanden bij had gefabriekt stond gekriebeld op rondslingerende post-it-plakkertjes, kassabonnen en reepjes krant. Niet te hacken, maar lastig te vinden soms, dus toen de buienestafette aanhield gisteren zette ik me ertoe ze eindelijk eens in te voeren.

Bij de gebruikte cijfers kwamen 4, 6 en 8 nauwelijks voor, viel me op, alsof ik de even getallen niet had gehad op school (of misschien waren het 3, 5 en 9 – ik moet jullie niet wijzer maken dan nodig). Als het even kan doe ik niet aan automatisch gegenereerde wachtwoorden als jhi+ofw$e4y8tru435ykmh6poi8n<>, liever heb ik een geheugensteuntje. Voor de dropwinkel (die steeds vaker óók een account eist) iets als ‘Zwartspul’ of ‘Kwakzalf’ bij een drogisterijketen, ‘Kwetterhok’ bij Twitter. Als een wachtwoord wordt geweigerd (hún schuld!) vervang ik het meestal door iets in dezelfde trant: bij Spotify krijgen ‘Ozart’ of ‘Eethoven’ als opvolger ‘Oulenc, Uccini’ of ‘Urcell’ (plus speciale tekens + cijfers).

Toen ik mijn vijfentwintig wachtwoorden achter elkaar invoerde, drong PAP zich op: passief-agressieve persoonlijkheid! De bedenker is iemand die zich gemangeld voelt door het systeem en zijn frustratie en ongeduld op kleinzielige wijze afreageert. Het begint al bij Windows, dat steeds vaker jengelt om een nieuw account-wachtwoord. De agressieve ondertoon zal niet opvallen in Silicon Valley, maar mijn wachtwoorden zijn varianten op ‘Zeikniet98!: ‘Zeurtien’, ‘Zanikramen’. Ook de inlog bij Ziggo verraadt mijn stroeve verhouding met de dienstverlener: Jankdoos, Huilnet, Grienkast en wachtwoorden van gelijke strekking. Bij Nationale Nederlanden had ik lange tijd ‘Duitendiefsinds1845’ en ‘Kafka’ duikt in diverse vermommingen op bij overheidsdiensten (kafkamanie, kafkamehoela, kafkakwadraat, etc.).

Het komt me allemaal nogal kinderachtig voor als ik het zo opschrijf. Maar ik vermoed dat ik niet de enige ben. Het komt zelden gelegen als je een wachtwoord (opnieuw) in moet stellen, dus de irritatie zit al ingebakken in het moment. De gemiddelde Nederlander heeft zo’n honderd (hopelijk verschillende) wachtwoorden. Graag zou ik er eens in grasduinen om te zien wat ze zeggen over ons digitale welbevinden en onze creativiteit onder druk. Is er een hacker in de zaal?

 

Klusje geklaard


 

 

1 reactie op “Wachtwoord gezocht”

  1. Julia Henneman

    Lieve PAP-perd !
    Uit het hart gegrepen maar weer !
    Ondertussen ben ik heel blij , dat je me dat ene kostbare PLUISJE wachtwoordvrij hebt weten op te sturen. En ik GENIET van je briljante scheld codes !
    We zullen ze leren !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *