Ga naar de inhoud

Voetnoten

We wonen hier nu precies drie maanden. Ik heb me (wat een luxe!) nooit zo bewust met ‘geluk’ beziggehouden – of ik wel gelukkig genoeg was, bedoel ik, en of ik eraan moest werken), maar de afgelopen weken betrapte ik mezelf er herhaaldelijk op dat ik dacht: dit is geluk.

Het IJssellandschap, de tuin waar alles uitloopt en ontbot, het vijvertje, de vogels en gisteren een eekhoorn die op zijn dooie gemakkie wat kwam drinken en aan een broodkorstje knabbelde. Samen met de huisdichteres stukje bij beetje het huis inrichten. Ja, we verknussen en verkneuteren. Een net verhuisde vriendin die ook bekende last te hebben van onverwacht geluk zei: “Ik hoor mezelf dezelfde dingen zeggen die ik vroeger zo haatte bij mijn tantes. Dat er niets mooiers is dan een zingende lijster, dat werk.”

 

 

Ze hebben hier ook mensen, in Wijhe. Ik schreef ooit een persiflage op Marcel van Roosmalen, die er moeiteloos in slaagt zich ongeliefd te maken onder de inheemse bevolking van Wormer. Zouden de de Sallanders mij ook met onverholen achterdocht en weerzin bejegenen? NEE! De mensen zijn vriendelijk en nemen de tijd voor een praatje.

Ook hier moet het sociale leven langzaam weer op gang komen en echte vrienden maak je niet zomaar. Toch is er iets wat ons opvalt. De laatste weken overkwam het ons echt vaak dat mensen die wij voor het eerst ontmoetten zich diep in hun ziel lieten kijken. Een stukadoor, de loodgieter uit Heino, een serveerster, een vrouw die de heg stond te snoeien. We hengelden er niet naar, maar ineens nam het gesprek een wending en ging het over zware medische ingrepen, een afkeuringsprocedure, het weduwnaarschap, adoptie. Komt het door onze zelfgekozen rol van ongehaaste, leergierige buitenstaander, waardoor mensen hun verdediging laten zakken? Het zijn indringende verhalen, zonder opsmuk verteld, nuttige voetnoten bij ons huidige geluk.

Nog wat plaatjes van gisteren:

 

 

 

2 reacties op “Voetnoten”

  1. Heel goed!! Blijven vasthouden dat heerlijke gevoel!!
    Doen wij hier in Haarlem ook!!!
    Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *