Ga naar de inhoud

Snoet en Wroet

Zoals zoveel culturele instellingen en mediabedrijven streeft ook het RaDa er voortdurend naar zich te verjongen en nieuwe doelgroepen te bereiken. Vandaag zijn de 4- tot 7-jarigen aan de beurt.

Er waren eens twee biggetjes. De een heette Snoet.

 

En de ander heette Wroet.

 

Ze grutten zorgeloos in de blubber van het veldje bij Heino waar ze leefden. Daar vonden ze altijd wel iets van hun gading. Wurmen, verse kruiden of zwammen. En van hun hobbyboer kregen ze appelschillen, kippenbotjes, waspeen en pizzakorsten. Blij met alles, was hun levensmotto.

 

Met hun uiterlijk waren Snoet en Wroet nooit speciaal bezig. Af en toe werden ze stevig geboend met een stugge borstel en dan zei de boerin dat ze er zo ‘olijk’ uitzagen. Dan kwispelstaartten ze altijd olijk. Of vrolijk, net hoe hun pet stond. Van dipjes of bad hair days hadden ze nooit last. Tot op een dag, toen een verbitterd oud zwijn verklapte dat die lekkere borstels werden gemaakt van varkenshaar.

 

“Van ons haar?” riep Wroet uit.
“Dat mag toch zeker niet?” riep Snoet.

 

En ze verzonnen een list. Eerst hadden ze net zulk haar als Kevin de Bruyne, de beroemde Belgische voetbalspeler. Korte stekeltjes, je hoefde er alleen maar een plankje aan te bevestigen en je had een puike borstel. Dat moest dus anders,

Vanaf die dag gebruikten Snoet en Wroet conditioner. En haargroeimiddel. En voedende shampoo. Algauw deden ze hun eerste krulspelden in. Ze spaarden voor een föhn en dachten aan niets anders dan hairstyling. Als ze rondscharrelden zeiden ze geen ‘knor, knor’ meer, maar ‘wuft, wuft’. Want dat wilden ze worden, wuft, zodat de varkensborstelmakers op het verkeerde been werden gezet. Om de vermomming compleet te maken veranderden ze hun namen in ‘Diva’ en ‘Lola’.

 

Op een dag kwam er een man langs die hen krentenbollen voerde. “Zijn we wuft, meneer?” vroeg Snoet/Diva. De man beaamde het. “Zou u van ons een borstel willen?” vroeg Wroet/Lola. De man ontkende het. En die nacht sliepen de biggetjes weer zonder zorgen – al moesten ze wel goed oppassen dat hun coiffure niet in de modder sleepte.


 

3 reacties op “Snoet en Wroet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *