Ga naar de inhoud

Beroepstrots

‘Uiteindelijk heb ik wel de norm gezet in Nederland.’ Je zal het maar kunnen zeggen over jezelf.

Een korfballer die 97% van zijn vrije worpen benut?
Een groene ondernemer die geen calorie restwarmte verloren laat gaan?
Een DJ met een mengpaneel van 3000+ knoppen?
Een oenoloog die heeft geholpen om een grand cru van Drentse vlierbessenwijn of Brabantse rabarberwijn op de markt te zetten?

Nee, het citaat is van Anthony E., alias Haiku, tegen wie 4 jaar onvoorwaardelijk en €50.0000 boete is geëist voor het vervaardigen van vrijwel gebruiksklare ‘phishing-panels’, nepsites die hij verkocht aan criminele organisaties die ze gebruikten om met frauduleuze bedoelingen internetgebruikers te lokken. Haiku maakte liefst zestig varianten, voor achttien banken in zeven landen. Hij is trots op zijn huisvlijt (ik baseer me op een rechtbankverslag in NRC). Hij zette de nieuwe norm.

Beroepstrots – je denkt in eerste instantie aan ambachtslieden. Vakmanschap is meesterschap (houtbewerkers, metaalvlechters, baggeraars, kraamvrouwen, orchideeënkwekers); bij witte boorden kan je je iets voorstellen bij politici, advocaten, beursgoeroes en planologen. Bij vrijwel iedereen zonder ‘bullshit job’ eigenlijk. De 20-jarige Anthony schaart zich bij hen; dat de bendes aan wie hij leverde voor miljoenen schade aanrichtten staat daar los van. Zijn spijtbetuiging klinkt voor de officier van justitie als een holle frase.

Gelukkig heeft hij een advocaat die hem begrijpt. “Dat zijn spijt ‘als een holle frase’ overkomt, komt ook doordat hij een IT’er is. Er is spijt, al komt meneer niet lekker uit zijn woorden.”

IT’ers – ik wou opzoeken hoeveel miljoen het er zijn wereldwijd, maar Google werkt niet erg mee. Ze zijn samen vast goed voor een boel/terabytes beroepstrots die ze alleen met andere al dan niet verbaal zwakke IT’ers kunnen delen. NRC blijkt  zelf jarenlang op een zwarte lijst voor Google-adverteerders te hebben gestaan, wegens een overmaat aan teksten over dood, extremisme en geweld. Moet je maar geen krant zijn…

Wil ik iets beweren? Nee. Wil ik iets uiten? Iets specifieks? Nee, alleen een onbehagen van het allervaagste soort over alle digitale praktijken waar ik niets van weet, laat staan begrijp. Dat er nog ettelijke miljarden zijn zoals ik maakt het er niet beter op.

 

Voor lezers van het Agrada (de plattelandsdoorstart van het RaDa) deze krachtpatser, die de fokker vast veel beroepssatisfactie heeft opgeleverd.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *