Ga naar de inhoud

Luchtacrobaten

“Umm.. yes, but why are they up in the trees?” vraagt de verblufte stadsbewoner aan een schaapherder in de Monty Python-sketch Flying Sheep.

Iets dergelijks vroeg ik me vanochtend af toen de huisdichteres haar trein had gemist en we nog even een wandelingetje maakten. Het had gul geregend vannacht en de slakken waren massaal uit hun holen gegleden – of waar ze ook mogen bivakkeren tijdens droogte en hitte.

Ik had de naaktslak nooit als luchtacrobaat gezien. Ten onrechte, bleek.

 

 

Wat ze er zochten kan ik uitsluitend raden (verkiezen ze het jongste, malse groen bovenaan?), maar hoe dan ook, er waren er talloze die het hogerop zochten en onvervaard een halm of spriet beklommen. Volhardend en gedreven, ja. Pas bij nadere bestudering zag ik in welke bochten ze zich wrongen.

 

 

Dat je geen gewrichten en ruggegraat hebt, komt de souplesse beslist ten goede, maar dan nog – ik moest denken aan Sergei Boebka die de 6 meter bedwong met de polsstok.

 

Als ik een beeldhouwer was, zou ik een reeks reusachtig sculpturen willen maken van een naaktslak die aan/over/onder/langs een twijg of stengel balanceert.

 

 

Hoewel, dat zou geen recht doen aan de sensuele bewegingen en het verfijnde spel van hun vier voelsprieten (op de twee grootste zitten de ogen).

P.S. aan de slakken: Deze ode ten spijt, als ik jullie in de nabijheid van mijn aardbeienplantjes betrap, zal ik geen genade kennen!

 

 

En zelfs een vermomming als openluchtaugurkentweeling zal dan niet baten.

 


 

4 reacties op “Luchtacrobaten”

  1. mooi zijn ze hè, die zou je toch niet willen vermoorden🤔🙄
    ik bescherm hier ook mijn zonnebloemen tegen deze vraatzuchtigen, maar ze krijgen van mij n verblijf in de groenbak.
    Jongens, op naar Luilekkerland zeg ik dan en geef ze soms een basilicumblaadje mee voor onderweg.❤

  2. Een mooie fotoserie!
    Hoe dan ook, je antwoord op de vraag waarmee dit stukje begon luidde niet: “It is my considered opinion that they are nesting.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *