Ga naar de inhoud

Politieke vlucht

De meikever bewoog zich koppig maar uiterst moeizaam over de stoeptegel. Aangeslagen, eenzaam. verminkt, besmeurd. Het lijkt Pieter Omtzigt wel, dacht ik niet direct. Dat was pas nadat ik de krant uit de bus had gehaald en op de voorpagina las hoe het Kamerlid door zijn partijgenoten was gemangeld en gekleineerd.

 

Ik legde de krant vast op het bankje in de voortuin en ging binnen koffie halen. De kever krabbelde nog steeds verdwaasd rond op diezelfde tegel en leek een achterpoot te missen. Uitgetrokken door een partijgenoot? Ook zijn schild zag er gehavend uit.

 

 

Ik maakte een paar foto’s en verwierp ondertussen het idee om de paralellen tussen Omtzigt en de beschadigde meikever uit te werken in een stukje. Wat was de moraal? Hoed je voor het CDA? Moest ik de kever voor de ontknoping zwak spartelend op zijn rug laten liggen, waarna Wopke de Ekster hem wreed zou demonteren met zijn snavel?

Zal ik hem uit zijn lijden verlossen, vroeg ik me af (de kever, niet Pieter). Mercy-killing. Ik was er nog niet uit, toen er iets ongelooflijks gebeurde. Het beest produceerde – alsof het de dreiging voelde – een intens gezoem en steeg op. En steeg op!!! Van desoriëntatie leek geen sprake meer en hij vloog zonder aarzeling de hele tuin door en verdween uit zicht.

 

 

Als ik die allegorie nu moest uitwerken, zou deze wonderbaarlijke vlucht betekenen dat Pieter Omtzigt zijn burn-out te boven komt en premier wordt van ons land. Nee, dat doet geen recht aan deze wederopstanding. Pieter wandelt nog eenmaal naar het Binnenhof, gevolgd door een schare discipelen / toeslagaffaireslachtoffers en stijgt daar ten hemel. Een dag later verklaart de Paus hem heilig. Het CDA heft zichzelf op bij wijze van penitentie.


 

 

4 reacties op “Politieke vlucht”

  1. … of hij zegt zijn cda lidmaatschap op en sluit zich aan bij mijn partij…kan ook.

  2. Dat de Centurion tank onder de insecten kan vliegen, de baksteen mag blijven hopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *