Ga naar de inhoud

Cam en PFAS

Problemen, je ontvlucht ze liever dan dat je ze aanhaalt, maar ga d’r maar aan staan met die PFAS. Zo heb je er nooit van gehoord en zo zitten ze overal – in landbouwgrond, in drinkwater en ademlucht.

Met het oog op hun onstuitbare opmars zal ik eerst maar eens even uit het hoofd leren waar PFAS voor staat: poly- en perfluoralkylstoffen. Wat zeggen de mensen trouwens die de afko gebruiken, pee-ef-aas of pee-ef-pa-es? Of is het ‘Pfas’, rijmend op kas en jas?

De industrie heeft velerlei toepassingen voor PFAS, want ze zijn zowel water- als olieafstotend. Ideaal voor blusschuim of anti-aanbakpannen en (zo is net aangetoond) ze worden gebruikt in de helft van alle cosmetica. Ook in lage concentraties tasten ze het immuunsysteem aan – denk aan 100 tot 200 nanogram per gram product. En bij lippen en oogleden, de vaste aanlegplaatsen van cosmetica, is de huid het dunst, zodat…

De Verzamelde Opgetutte Dagklad-lezers: “Nanogram, was het toch, hè? Geen microgram? Of milligram? Nou, dan durf ik het wel te gokken… Met alles is wel wat, dat fijnstof hebben we ook overleefd, je kan je over alles wel sappel maken, net of dat gestress zo goed is voor je immuunsysteem!”

Nee, neee, neeeee! Afschminken, NU! Ik wil het niet op mijn geweten hebben, ik waarschuw niet voor niks. En dan gaan we over vijf minuten, als jullie vrij zijn van mascara, rouge en PFAS, verder met Cam de Kikker. Nee, ik meen het. Moven! Removen, stelletje PFAS-wappies! Voor jullie eigen bestwil.

Nou, was dat nou zo erg? Kijk, dit is Cam.

 

 

Cam woont hier sinds een paar dagen. In zijn / haar eentje (ik weet niet of het een kikker of kikster is; er zijn trouwens ook veel trans-kikkers, behalve in Hongarije). Cam is mensenschuw, hij duikt onder als ik te dichtbij kom. Meestal heb ik ‘m dan nog niet eens gezien. Hij heet niet voor niets Cam – het is de afko van camouflage.

 

 

Maar zo onderhand reken ik op zijn aanwezigheid en ben teleurgesteld als hij er niet is. Hij heeft zijn favoriete stekje langs de waterkant, in het mos, maar of hij daar genoeg vangt? En dan is er nog zijn solitaire bestaan dat hem zou kunnen doen verkassen. Vierhonderd meter verderop, aan de andere kant van de provinciale weg bij de IJssel zou hij mee kunnen kwaken met honderden uitbundige soortgenoten. En bij de buurman zitten vijf ijdele kleine kikkertjes, die gewillig poseren bij de waterlelie. En hij zwemt hier in zijn eenzame uppie…

 

 

Kikkers staan niet bekend om hun uiterlijke schoonheid, maar hoe meer ik naar Cam kijk, des te mooier ik hem vind. Die heeft geen nanodeeltje make-up nodig!

 


 

2 reacties op “Cam en PFAS”

  1. Julia Henneman

    Ik wil CAM kussen.
    Heb altijd meisjes gewaarschuwd : KUS NOOIT EEN KIKKER ! Voor je het weet … ben je zelf een kikker ! Maar in dit geval …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *