Ga naar de inhoud

Mr. Robot

Moet ik Mr. Robot weer eens van stal halen?

Qua kijkgedrag zijn wij verstokte stick-in-the-muds. Van streaming-diensten maken we amper gebruik, beduimelde DVD-schijfjes uit de kringloopwinkel genieten de voorkeur. Meestal series die iedereens oma al heeft gezien. Het ontbreken van actie en heftige emoties strekt daarbij tot aanbeveling.

The Detectorists voldeed onlangs aan al onze wensen. De serie draait om een suf clubje Engelse hobbyisten die met hun metaaldetectors door de velden van Essex trekken en daarbij zelden iets spectaculairders vinden dan ‘ring pulls’, de lipjes van wegwerpblikjes. Even flakkert steeds de hoop dat ze een Romeinse schatkamer hebben ontdekt of een tweede Sutton Hoo. Nadat het nodige graafwerk is verricht en de vondst tegen het licht is gehouden, klinkt onvermijdelijk het ontnuchterende ‘Fanta ring pull, 1979’ of ‘Sisi 1985’.

Dus Mr. Robot had zo bezien eigenlijk alles tegen. Elliot, de hoofdpersoon (gespeeld door Rami Malek) is een emotioneel gestoorde computernerd (of is dit een pleonasme?) die uit wrok tegen de onrechtvaardige maatschappij (‘it’s one big hoax’) een complot opzet met de hackers van The Dark Army. Niets minder dan de ontwrichting van de wereldeconomie is het streven.

Zelden heb ik zo genoten van een serie waarvan ik vrijwel niets begreep. Er spoelden golven nullen en enen over het scherm die samen de potentie hadden kapitalisme én democratie weg te vagen; de intriges waren nauwelijks te volgen en dan waren er nog de hallucinaties van Elliot zelf, wiens overleden vader vaak opdook om postuum opvoedkundige vetes uit te vechten met zijn zoon. Desondanks, verslavend wás het. En verontrustend eveneens.

 

Het kwam allemaal terug toen ik vanochtend in De Stentor (sorry, HD!) een artikel las over vrijwilliger Wietse Boonstra, die enige weken terug een kwetsbaarheid in het systeem van softwarebedrijf Kaseya ontdekte en alarm sloeg. De Amerikanen huurden daarop 500 IT’ers in om samen met het Nederlandse DIVD misbruik te voorkomen. Het was kiele kiele, een race tegen de klok, die helaas – het is geen tv-script – nipt werd verloren. Kaseya kreeg de fout zelf weliswaar net op tijd gerepareerd, maar de cybercriminelen van REvil hadden met hun gijzelsoftware al toegeslagen bij de klanten, zoals de Zweedse supermarktketen Coop. (Zie ook hier)

Ik zie dat seizoen 4 van Mr. Robot ook uit is. Eens kijken of daar hier thuis een twee derde meerderheid voor te vinden is.

(En voor wie het niet kent de trailer van seizoen 1: https://www.youtube.com/watch?v=xIBiJ_SzJTA)


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *