Ga naar de inhoud

Boven alle peil

Vanochtend werden we om acht uur gewekt door het gebeier van de kerkklokken en… teveel naar het nieuws gekeken?… we dachten gelijk aan de watersnood. Was er een dijkdoorbraak? Moesten alle dorpsbewoners zandzakken doorgeven?

Dat viel mee. Een tijdje later gingen we zelf poolshoogte/peilshoogte nemen bij de IJssel. Er was wel actie. De paarden die daar grazen werden van de uiterwaarden gehaald in verband met het gestaag stijgende water en tussen de bedrijven door maakte een van de mannen een praatje met ons. Hoe zag hij de komende dagen?

“Aan deze kant van de dijk is het water de baas, zeg ik altijd.”

De paarden (‘sportpaarden’) zijn van verschillende eigenaars, die zijn verwittigd dat ze hun dieren ‘s ochtends op moeten halen. Het is een magnifiek schouwspel. “Ik sta hier al twee uur”, zegt een wielrenster.

Er is geen paniek. Begrijpen de paarden dat het voor hun bestwil is / voelden ze al nattigheid? Hebben ze een blind vertrouwen in de mens? De almachtige mens die alles weet en met zijn vooruitziende blik het gras op de de dijk al heeft gemaaid voordat het water eraan likt.

 

 

Eind februari verhuisden we hierheen. Een week eerder stond het water ook erg hoog. Enerzijds jammer dat we het misten (hoogwatertoerisme bestaat niet voor niets), anderzijds voelden we een vage behoefte ook de kleinste lettertjes van het koopcontract na te lezen voor de zekerheid: we woonden toch niet in een overloopgebied toevallig?

 

 

Dezelfde verscheurdheid voel ik ook nu. Romantisch die stoere mannen die die machtige paarden in veiligheid brengen, haast negentiende-eeuws. En de mensen hier bekreunen zich er niet om, nuchter als ze zijn (ja, wel lastig als de pont niet vaart en je via Zwolle moet). Ze vertrouwen op hun dijk. ‘Er is hier meer ruimte voor het water dan in Limburg.’

Ze zullen vast weten waar ze het over hebben. Al werden er van tevoren langs de Maas ongetwijfeld ook veel schouders opgehaald. Zó erg zou het niet worden, toch?

 

 


 

 

2 reacties op “Boven alle peil”

  1. Mooi hoor…en spannend. Ik blijf toch maar even weg van de rivieren deze week, misschien gaan ze mij nog als toerist zien…

  2. Marius (RaDa-reda)

    Volgende keer beter, Cees… En wij weten dat je een ruwe zeebonk bent, hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *