Ga naar de inhoud

Koffervirus

Wat verandert er per 8 augustus voor vakantiegangers? Wellicht volstaat deze simpele samenvatting: het kabinet heeft in het landsbelang heel Europa op geel of groen gezet (dat kunnen ze – pimpelpaars, loempiabruin of blauw gestippeld had ook gekund).

De logica van de kabinetsmaatregelen is onontkoombaar: vrijwel overal is de besmettingsgraad lager dan hier (wij hebben onszelf op rood gezet). Nederlanders die om hun gezondheid geven, zijn qua coronagevaar over de grenzen beter af. Reis, reis, reis daarom, voor je eigen bestwil! Daar komt bij, ontvolking hier geeft onze uitgeputte GGD’ers en gedemoraliseerde handhavers (voor zover niet op vakantie) enig respijt.

In dat licht is het ook begrijpelijk dat de terugkeer naar ons land wordt bemoeilijkt, om niet te zeggen ontmoedigd. Exodus prima (er is nog net geen oprotpremie), maar repatriëren heeft geen enkele prioriteit. Integendeel. Ongevaccineerde of ongeteste automobilisten worden derhalve bij de grens beboet. Tot zover geen verrassingen.

Wel verontrustend vind ik echter de opmerking van Hugo de Jonge (VWS) dat we het virus allemaal ‘in de koffer’ mee naar huis zouden kunnen nemen van vakantie.

In de koffer? Dat betreft dan waarschijnlijk de hier nu nog zeldzame kappa-variant, die zich vermenigvuldigt in slecht geventileerde voorvakken, pal onder de ritssluiting. Het koffervirus ziet er zo uit (met excuses voor de mindere beeldkwaliteit – het alternatief was een foto op ware grootte).

 

 

Maar ook voor toeristen die de koffer vanaf nu wijselijk laten staan, blijft voorzichtigheid geboden. De minister verzuimde te vermelden dat ook de mu-mutant in opmars is – deze gedijt in rieten manden en boodschappentassen en laat zich daaruit lastig verdrijven. Specialiteit: mu kan bij de douanerij overspringen op rugzakken en overbrugt daarbij moeiteloos afstanden van meer dan anderhalve meter.

 

 

Met de rho-variant is het evenzeer oppassen; in zowel gele, groene en geelgroene landen weet deze op hotelkamers te infiltreren in toilettassen. Het rho-virus kan jaren overleven op meegenomen hotelzeepjes, gejatte washandjes, per ongeluk meegenomen handdoeken en voor mondkapjes aangeziene dekbedhoezen.

 

 

Waar waren we? Sigma… zeer verraderlijk, aangezien dit jonge, avontuurlijke virus meelift op de miljoenen snel-tests die vakantievierders met zich meedragen. Het inbrengen van zo’n wattenstaafje biedt Sigma de ideale kans een nieuwe kolonie te stichten in het neusslijmvlies, terwijl de eigenaar van de neus zich juist veilig waant na de ‘negatieve’ uitslag.

 

 

De zèta-variant ten slotte wordt verspreid door badgasten die zich insmeren met zonnebrandcrème en aftersun-lotion. Zowel actief tijden skivakantie als safari; zèta doet niet aan zomerstop of winterdip.

 

 

Enfin, ik kan jullie niks wijsmaken, beste Dagklad-lezers in binnen- en buitenland. Vergeet mijn nepvirussen. Het zit zo: vorige week at ik bij drijvend restaurant De Loswal hier in Wijhe, waar mijn fantasie werd geprikkeld door de vloer. Er was iets gedemonteerd, waarna de gaten waren dichtgekit. Ik vond het resultaat wel artistiek. Ziehier het origineel:

 

 


 

 

2 reacties op “Koffervirus”

  1. Julia Henneman

    Verrukkelijke vakantie-post, Marius . Dank je wel !
    Veel liefs van Julia , die op haar balconnetje stiekem de Omega teelt …

  2. De O-mega, die was ik vergeten: een knots van een virus dat met het blote oog zichtbaar is maar niet kapot te meppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *