Ga naar de inhoud

Toverformule1 (vervolg)

Het circuit van Zandvoort verhuizen naar Den Helder?!?! Niet op de schouders, maar op de hak en de korrel werd Gereputeerde Gedeputeerde Ton Hooijmaijers genomen toen hij vorige week een eerste voorzichtige aanzet gaf tot de Complete en Totale Herverkaveling van de Provincie Noord-Holland.

Ik citeer uit eigen werk, uit 2007, toen prins Bernhard van Oranje nog met speelgoedbrilletjes, speelgoedracewagentjes en speelgoedonroerendgoed speelde. En voor jonge lezers, good old Ton Hooijmaaijers (VVD) was veertien jaar geleden al druk bezig zijn hand te overspelen, daarbij mild kritisch gevolgd door het RaDa. Echter (met de kennis van nu), was het niet een typisch geval van een proleet profeet die in eigen land/provincie niet werd geëerd?

Ga maar na, iedereen houdt zijn hart vast voor het daverende verkeersinfarct dat de veiligheidsregio Kennemerland zal verlammen op 3, 4 en 5 september. Om te zwijgen van alle bijkomende ongemakken. Dit ondanks alle bezweringen van de Zandvoortse burgemeester Moolenburgh, die het bestaat een camping met 5000 mensen ‘relatief klein’ te noemen. En als straks op de Grote Dag blijkt dat het circuit ‘s nachts in het geheim is uitgebreid met een extra lus die over het strand naar Noordwijk voert en door de Bollenstreek terug, zal de man zich ongetwijfeld beroepen op een obscure noodwet van 29 augustus 2021 die dat rechtvaardigt: “Het is niet in strijd met de regels van onbehoorlijk bestuur, dat hebben we met Den Haag kortgesloten. Om de bouw van extra noodtribunes voor 200.000 toeschouwers te compenseren hebben we vervangende natuur geritseld. Het was een mega-operatie, maar we doen hier zoveel mensen een plezier mee!”

Nee, dan Ton. Recht voor z’n raap, recht door zee! Een circuit in de lege Kop van Noord-Holland! Achteraf hadden ze hem carte blanche moeten geven. En als de eenpersoons RaDa-reda zichzelf ook nog een veer in de uitlaat mag steken, ik was als een van de weinigen destijds niet mordicus tegen. Ziehier mijn aanvulling op het plan:

Voorstel: hef op Grand Prix-dagen als goedmakertje alle snelheidsbeperkingen op de saaie, rechte provinciale weg tussen Alkmaar en Den Helder op. Formule 1-fans uit het hele land mogen op vertoon van hun kaartje met 230 kilometer per uur naar het nieuwe circuit scheuren. Dan zit de stemming er vast lekker in! Nog een busbaantje ernaast voor de bedaagdere types en je hoort niemand meer over Zandvoort, wat ik jullie brom!

Het enige wat ik mijzelf kan verwijten is dat ik met mijn westers georiënteerde blik van toen de Afsluitdijk als aanvliegroute ben vergeten.

 

De extra lus, aan te leggen in de nacht van 2-3 september

 


 

 

1 reactie op “Toverformule1 (vervolg)”

  1. Julia Henneman

    Ha HEERlijk , Marius !
    Je leeft toch een beetje mee nog met ons hier in Noord Hollandia !
    Dit doet mijn oog en hart uitermate GOED !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *