Ga naar de inhoud

Soepganzen?

Om nou te zeggen dat de ganzenlever het enige aan de gans was dat ik waardeerde gaat te ver. Maar sinds ik aan de IJssel woon zie ik ze vaker en bekijk ik ze opmerkzamer.

Wij liepen gisteren langs de oever en zagen zo’n groep (het Engels heeft het mooie woord ‘gaggle’). Het waren er zo’n dertig en ze bivakkeerden aan de oever; er werd gedut, in dons gefrut en opgetut, in het gras gegrut en gemoedelijk gegakt met andere klepganzen… een gezellige boel, totdat wij werden gesignaleerd. Toen voltrok zich een interessant groepsproces. De schrikachtigsten klapperden nerveus met hun vleugels en wilden acuut weg.

Maar de organisatiegraad is hoog binnen zo’n groep en er gingen ook tegenstemmen op, van ganzen die op hun gemak gesteld waren, die geweerlopen noch jachthoedjes zagen, die hun gesprek wilden afmaken of ons herkenden van eerdere ontmoetingen. Bij wijze van compromis schuifelde de hele groep een meter of twee op naar de waterkant. Alle snavels dezelfde kant uit. Zwemmen was ook nog een optie.

Werd er democratisch gestemd? Was er een raad van ouden? Wij hielden de pas in. Misschien waren die beesten net uitgeput terug van de taiga of moesten ze hun krachten sparen voor de migratie naar Afrika? Rustig lieten we ons monsteren, tot we definitief waren ingedeeld in de categorie ‘oudere mens, niet bloeddorstig, behalve bij de poelier’. Met een knikje van erkentelijkheid passeerden we ze. Goedgekeurd.

Ik meen me te herinneren dat als van een kudde koeien twee derde opstaat, de rest meedoet. Bij ganzen ben ik er nog niet uit. Vanochtend zagen we er een paar honderd bij elkaar. Toen we op zestig meter waren, vlogen er eerst tientallen weg, maar de paniek sloeg niet over en de meerderheid bleef. Vanwaar dit schisma? De achterblijvers waren wel alert en waggelden met gestrekte nek rond.

 

Toen wij al waren afbogen en ons van ze verwijderden, stegen ze alsnog luid kwakend en snaterend op. Jammer dat ik hun taal niet spreek.

Dagklad, de Haarlemse jaren is ook deze maand verkrijgbaar voor €25 (iets meer dan de prijs van een hele, wilde gans)


 

 

1 reactie op “Soepganzen?”

  1. het zijn fascinerende dieren- gedrag verschilt per groep. maar ik zie en hoor ze graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *