Ga naar de inhoud

Vliegende brigades

Schaker Lucas van Foreest en vijf anderen (onder wie Sipke Ernst en Tiviakov) hebben een kort geding aangespannen tegen de KNSB en de gemeente Hoogeveen, met als inzet het verplichte coronatoegangsbewijs dat de organisatie van het NK Schaken bij iedere speelronde verlangt van ongevaccineerden. De overige deelnemers blijven hiervan gevrijwaard, wat volgens Lucas (20 jaar, de huidige titelhouder) neerkomt op competitievervalsing.

Als zijn grieven geen gehoor vinden bij de rechter, trekt hij zich terug uit het toernooi. Laat je toch gewoon vaccineren, was mijn eerste reactie, dan ben je van het gedonder af. Anderzijds, Van Foreest kweekt geen stemming; hij wil na zijn dagelijkse partij niet elke keer op pad om een test te ondergaan voor de volgende 24 uur.

Afgelopen zondag gaf celliste én pianiste Lisa Franken een prachtig concert hier in de Nicolaaskerk in Wijhe. Ik QR-de me soepel naar binnen, desinfecteerde braaf mijn handen, registreerde me gedwee en genoot van het gebodene. Maar als ik me niet al had laten inenten, had ik (autoloos burger) me op zaterdag met het OV naar Deventer (15 km) of Zwolle (14 km) moeten begeven. En die teststaafjes liggen niet klaar op het perron van aankomst; niet eens altijd op loopafstand van het station. Zo’n heen en weertje kost je algauw twee uur (voor een concert van een uur). En dan ben ik nog goed ter been. Hoeveel barrières willen ze opwerpen?

Kunnen er geen vliegende testbrigades komen? Voor mensen met veel vertrouwen in hun afweersysteem/weinig vertrouwen in Big Pharma? De straten zijn (ook in gehuchten en buitengewesten) hoe dan ook vergeven van kriskrassende pakjesdiensten en bezorgauto’s. Het moet voor AH of Post NL toch lucratief zijn de chauffeurs de nodige staaf-skills bij te brengen? Test aan huis! Gratis bij een bestelling van €30. En ‘s avonds draaien pizzakoeriers de late dienst, die zoemen toch al rond. Wel moet hier worden voorkomen dat testmonsters worden verontreinigd met pesto of mozzarella. Maar kom op, Hugo, het crisisteam heeft toch wel voor hetere vuren gestaan?

Houtmonster


 

5 reacties op “Vliegende brigades”

  1. Marius (RaDa-reda)

    @Adrie: dank! Toen ik het stukje schreef kon ik de uitspraak nog niet vinden. Eigenlijk vind ik wel dat Van Foreest gelijk heeft. Vanmiddag stond ik noodgedwongen op een vol treinbalkon (niet iedereen met mondkapje). Dat schijnt dan weer wel volgens de regels te zijn…

  2. Hier in het westen, zelfs in mijn dorp, struikel je over de testlokaties. Schijnt big bisiness te zijn. Bisiness opertunity Marius!

  3. Gewoon bij de apotheek. Dat moet toch te organiseren zijn? En in uitgaanscentra een tent op het plein. In Duitsland kwam ik dat tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *