Ga naar de inhoud

Heg en steg

Vorig jaar oktober zagen we ons huidige huis en onze nieuwe woonplaats voor het eerst, dus het kan zijn dat de beukenhagen toen nog enigszins moesten rijpen om hun volle glorie en diepste gele of roodbruine gloed te bereiken.

Langs de tuin loopt een forse heg (zo’n twintig meter), die een onderkomen biedt aan een levendige populatie heggenmussen. Die van de buren is wel twee meter hoog; en op het station lopen hagen langs de volle lengte van de twee perrons.

 

En als je er eenmaal oog voor hebt… Gisteren staken we over met de pont, liepen naar Veessen en (het moest er eens van komen) ineens hadden we koers gezet naar Oene. Was het uit meligheid? We boerden wat oenige grapjes op (Oene aan de Vecht, enz) en fabriekten halfslachtige limericks (Er was een poetsvrouw te Oene / die wilde dweilen noch boenen / Er kwam een streng tribunaal / Want de boel werd vies en vaal / Nu ziet het er weer uit om te zoenen??).

We wisten niets van Oene, behalve dat er een slager zat van regionale faam. Zijn vorstelijke worsten hebben we zien prijken in de vitrine, maar de klandizie binnen nam er zo ruim de tijd voor dat we het op een gegeven moment wel geloofden. Wijhe was nog ver en het wordt al vroeg donker. Oeners / Oenenaren (er moeten er zo’n 1600 bestaan) hebben we niet gesproken. Maar het dorp had wel degelijk zijn charme (kerkje, muziekpaviljoen, belevingstuin) en de route erheen was schitterend. We gaan zeker terug.

Hieronder een selectie van de mooiste hagen die we onderweg zagen. Met in de bonus nog een paar roodbruine varkens.

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Op Zwarte Vrijdag is Dagklad, de Haarlemse jaren te verkrijgen voor de normale prijs!


 

4 reacties op “Heg en steg”

  1. Ik stel mij voor dat jullie woonplaats zich bedeesd afvraagt wanneer die nieuwigheid eraf kan en zij ook mag delen in de huidigheid van jullie huis. En kan zo’n forse heg ook zachtjes of desnoods mompelend (vanwege die mussen) langs een tuin lopen, liefst in het holst van de nacht? Ook mag ik toch aannemen dat er padden langs de haggen lopen? Zijn er ook hagenscharen te koop? Ik bedoel, er moet in dat sprookjesachtige Verre Oosten toch vanalles mogelijk zijn?

  2. Boudewien Koudstaal

    De heggen zijn prachtig! Het idee van een tribunaal is, is, nou, daar heeft iemand in Den Haag dan wel weer woorden voor. Is dat dan de invloed van het platteland, de provincie? Kan die tendens nog gekeerd worden met vaker een stedentrip?

  3. @Boudewien: Is de stedentrip alweer hip? Maar het moment komt ongetwijfeld dat we weer wat stadslucht willen ruiken ipv koeienmethaan.
    @O’geer: ja, lopen of staan, voor een heg… Ik vond ‘lopen’ hier de lengte extra benadrukken (al klonk het inderdaad ook of ik bang moet zijn dat de heg weg is als ik ‘m niet aan de ketting leg). En er wordt hard aan gewerkt om de nieuwigheid van Wijhe (eerste vermelding AD 960) te laten slijten, elke dag weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *