Ga naar de inhoud

Grote Houtstraat-omnibus

‘Wat zijn de vrouwen groot’ zong Jeroen van Merwijk ooit (‘ik lag laatst op het strand, ik denk, daar ligt een rondvaartboot’). Gisteren bij De Vries had ik een soortgelijke ervaring, maar dan met boeken.

 

Bij De Lyrics van Paul McCartney kom je er niet met een linnen draagtasje, een vorkheftruck is wel het minste. En er lagen meer boeken van een formaat waar salontafels met een onderliggende aandoening onder zullen kreunen, zo niet bezwijken. En als je er eenmaal op let…

 

Nee, toch niet, die Doodgraver was een reclamedummy. En het kwam allemaal doordat ik al twee exemplaren meetorste van de Grote Houtstraat Omnibus, samen ook goed voor 4 kilo. Wat een formidabel boek! Rijk geïllustreerd, prachtig vormgegeven. Mijn eigen bijdrage leverde ik zo’n vijf jaar geleden in op verzoek van Hilde de Haan van Stichting Polyvista; hoe en of het even sympathieke als ambitieuze project vorderde wist ik niet. Toen Hilde overleed dit jaar werd aangekondigd dat de voltooiing van het boek aanstaande was.

De presentatie van dinsdag werd helaas afgelast – erg jammer, want het zou een hartverwarmend Haarlems ons-kent-ons / ons-scant-ons-feestje zijn geworden, met liefst veertig betrokken auteurs. En de (ietwat lichtschuwe) drijvende krachten achter het boek verdienden het om in de schijnwerpers te worden gezet. Willemien Spook, met name en Chiel Braat, wiens tekeningen van alle (!) panden de basis vormen van het boek en die gisteren een Koninklijke Onderscheiding ontving. (Zie hier voor een RaDa-stukje over Chiel).

Federmann, Jamin, V&D, Garrone (of Tremonti), Cinema Palace (of Luxor), De Slegte, Trou moet blycken… Het scala aan onderwerpen is enorm breed. Het prettige aan dit boek is dat de auteurs de vrije teugel lijken te hebben gekregen zonder dat de eenheid eronder lijdt. Speelsheid en fantasie naast historische gedegenheid. En telkens wekt het talloze herinneringen tot leven. Chiel Braat memoreert op p. 11 aan de vele neonreclames in de jaren zestig en zeventig, haast aan iedere winkel een. Martini, North State, 4711, Philips, triomf der techniek, etc. Ja, zo was, ja! denk je dan.

Het is even zeulen maar dan heb je ook een schitterend boek in huis. Bavocentristen, spoedt u naar de betere boekenzaak!

 

N.B. Dagklad, de Haarlemse jaren wordt op Black Friday zonder korting verkocht.

1 reactie op “Grote Houtstraat-omnibus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *