Ga naar de inhoud

150.000?!?!

‘Sombere winter dreigt’ kopte De Stentor vanochtend, verwijzend naar de straffere corona-maatregelen. Iedereen, geprikt of ongeprikt, heeft blijkbaar zo zijn eigen redenen om de smoor, de schurft, de pee of de dampen in te hebben de komende maanden.

Een beetje regering had daarom de lachtherapeut, potsenmaker. clown, harlekijn en cabaretier al tijdens de hoogtijdagen van de goeie ouwe alfa-variant aan de lijst van essentiële beroepen toegevoegd; en dat terwijl komieken volgens de laatste decreten (dat valt toch niet uit te leggen?!?!?!) hun publiek uiterlijk om 17 uur tot vrolijkheid gekieteld moeten hebben.

Zelf rantsoeneer ik mijn Covid-dieet bewust; noem het een vorm van zelfbescherming. Naar die nieuwe omikron-variant ben ik natuurlijk nieuwsgierig, maar het loopgravengevecht tussen pro- en antivaxers heeft niet langer mijn warme belangstelling, laat staan dat ik me erin meng. Iemand die zich wel in de kwestie vastbijt is iamzero (een stadgenoot, ex-stadgenoten!), wiens weblog ik sinds jaar en dag volg.

De laatste tijd bindt hij steeds grimmiger de strijd aan met de lunatic fringe van de vaccinatieweigeraars. Drie dagen terug verwees ik hier naar zijn Handboek voor ongelovigen, waarin hij in zijn geharnaste stijl korte metten maakt met erkende wappiewijsheden. Grimmig, en gelukkig ook grappig.

Vandaag verscheen een addendum, want het Handboek had nogal wat losgemaakt. Nou is iamzero een handige digi-donder, die weet hoe je Google een handje moet helpen, maar niettemin: zijn nederige blog (we hebben het niet over Geenstijl of nu.nl) is de afgelopen dagen 150.000 keer bekeken, door vriend en vijand.

Maar dus vooral door heel veel nieuwe vrienden en vijanden. 150.000?!?! Dat is evenveel als Haarlem inwoners heeft; dat is drie keer een volle Johan Cruijff Arena. Dat zijn waarschijnlijk evenveel bezoekers als waarop dit Dagklad in zijn zestienjarig bestaan in totaal kan bogen, na pakweg 3000 stukjes. Ik schrijf dit zonder jalousie de métier, want het laatste wat ik wil is slapende horden wakker maken. De eenpersoons hoofdredactie zou bijster onrustig in het bolletje worden van dergelijke pieken in de statistieken…

150.000? Wat zegt die ongezonde gretigheid over ons? Ons Nederlanders? Kunnen ze aan de booster-prik niet iets toevoegen dat die besmettelijke mening-itis onderdrukt?

Kijk eens naar deze recente foto van de bossen bij Olst, waar een dikke laag gevallen eikenblad de bodem bedekte. 150.000 blaadjes, hoe groot moet een cirkel zijn om die te bevatten? Reken het voor de aardigheid uit, als je de neiging voelt opkomen het maatschappelijk debat een beslissende wending te geven. Dagelijks een beetje hersengymnastiek – het schijnt goed te zijn voor de weerstand.

 

P.S. 150.000 gaat dan wat ver, maar mochten er nog afnemers zijn voor Dagklad, de Haarlemse jaren… In de garage staan nog boeken te popelen!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *