Ga naar de inhoud

Beetje dom

Soms ben ik te dom voor de krant. En voor de wereld. Ik lees in NRC over ‘autonome wapens’ en stel me een kanonnetje op wieltjes voor dat langzaam door een winkelcentrum rijdt en als het zo uitkomt (for reasons best known to itself) een voorbijganger elimineert.

Ah… zoiets is het ook, alleen gaat het om drones en onbemande vaartuigen; en ze doen hun vernietigingswerk op onherbergzame plekken met minder sociale controle dan winkelcentra.

En er is een digitaal kunstwerk verkocht voor een recordbedrag: 81 miljoen euro (ik weet niet of dat meer of minder is dan de aanschafprijs van een autonoom wapen). Het kunstwerk (‘The Merge‘) werd gekocht door 28.983 verzamelaars/investeerders die een of meer massa-eenheden verwierven. Een ‘eenheid’ is een ‘cryptografische code, een unieke en niet-vervangbare cijferreeks die bestaat uit een een digitaal bestand en een ‘smart contract’ bij wijze van eigendomsbewijs.’ En hangen de trotse eigenaars die uitgeprinte cryptocode dan aan een spijkertje aan de muur?

Op dit punt voelde ik een zeer wrevelige wrevel opwrevelen. Ik ben te dom voor deze wereld. Ik knikte dan ook instemmend toen ik de kop op de volgende pagina zag: ‘De samenleving legt de lat steeds hoger.’

Het bijbehorende artikel van Arjen Schreuder deed me wat. Het gaat over 1 à 2 miljoen (!) mensen met een laag IQ, die voortdurend achter de feiten aan hollen. Omdat ze niet kunnen klokkijken, apothekersrecepten niet begrijpen, te veel instructies in korte tijd moeten verwerken, hulp nodig hebben met het invullen van formulieren. Mensen die net als iedereen hunkeren naar saamhorigheid en waardering en die daardoor een eenvoudige prooi zijn voor criminelen en oplichters. Bij wie de stoppen soms doorslaan uit frustratie en die van de ene narigheid in de andere rollen. Die eenzaam zijn. Die niet begrijpen waar het is misgegaan (lees het portret van Corrie).

Met een rapport dat de overheid twee jaar geleden attendeerde op haar ‘blinde vlek’ voor deze enorme groep Nederlanders, heeft het kabinet niets gedaan. Dat mag je gerust dom noemen. En schadelijk. En laakbaar. Ik hoop dat jullie dat artikel lezen. En nu moet ik de klantenservice van Ziggo bellen, want het lukt me ondanks -apps en online hulp niet om de CI+ module te activeren. Hoe doen andere mensen dat?

 

Je moet het ook allemaal maar snappen…


 

2 reacties op “Beetje dom”

  1. Hoe herkenbaar!! Zelfs met m’n hbo-opleiding en bijna 60 jaar aan levenservaring kan ik de huidige maatschappij niet meer bijbenen…. Als alleenstaande moet je verstand van en handigheid hebben in huis, huishouden, gezondheid, tuin, auto, elk jaar je verzekeringen, energie, financiën, telefoon, computer, vervoer en weet ik al wat (wat ik niet in beeld heb) bezien op de scherpste tarieven. Met dank aan de liberalisering! Ik heb geen familie, en vrienden zijn te druk met eigen huis en haard om lekker mee te sparren om tot een eerlijke, onafhankelijke en onderbouwde mening te kunnen komen. Pffffff wat ben ik dom!!

  2. Wat mooi beschreven! En wat ‘n lastige situaties voor veel mensen die echt niet zo dom zijn! En dat in welvarend Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *