Ga naar de inhoud

Vermosseld

‘Ik zou me bijna nog een intellectueel gaan voelen,’ schertste ik tegen de vriendelijke verkoopster van Waanders in de Broeren, toen bleek dat ze in die zo gerenommeerde Zwolse boekhandel geen Duitse boeken verkochten (en Franse evenmin).

Goed dat ze me gisteravond/-nacht niet hebben betrapt. Compleet ontsnobt. Ontwapend. Ontmand (?). Verkleefd met het bankstel, terwijl Netflix me serieel Hjem Til Jul (Home for Christmas) voerde. ‘De volgende aflevering begint over 6 seconden…’ en voordat ik de app had gevonden leefde ik alweer mee met Johanne, een leuke verpleegster (Ida Elise Broch) die in een wanhopige race tegen de klok een vriend moet zoeken voor het traditionele kerstdiner van haar familie. De huisdichteres was er niet om mij af te remmen en ik moest mezelf dwingen niet de hele nacht door te romkommen.

Qua bingewatching zitten wij nog steeds ver onder het landelijk gemiddelde. Downton Abbey, Mad Men, Sopranos, Mr Robot, The Detectorists… Allemaal op DVD nog. Met vrienden samen keken we Cold Feet en van hen kregen we een Netflix-abonnement cadeau, zodat we vervolgens Anne with an E konden kijken. Maandenlang deden we er verder niets mee. Maar nu (amper zonlicht, nul avondvertier, veel somber nieuws om te ontvluchten) bevorderen de omstandigheden serieverslaving meer dan ooit. Twee weken geleden lag ik al een paar avonden aan een infuus van Suits (hoewel driekwart van de juridische verwikkelingen op dat advocatenkantoor me ontging).

Kan iemand me bijpraten? Hebben de streamingdiensten een duivelse formule ontdekt? Ik vroeg het me af – in de zes seconden voor weer een aflevering – toen ik daar zo roerloos lag, met de actieradius en de dadendrang van een gapende zoetwatermossel die zonder er iets voor te hoeven doen een staat van volmaakte voldoening, verzadiging en willoosheid bereikt.

Het enige wat nog voor mij pleit: ik heb me in dit stukje niet bezondigd aan de term ‘guilty pleasure’.

Ten slotte: de beste blubber. Hier in het bos hebben tractoren veel paden vrijwel onbegaanbaar gemaakt

Maar ach… als je goed kijkt, soms ontstaat er een soort mud art.


 

3 reacties op “Vermosseld”

 1. Tja, als intellectueel had je toch kunnen vermoeden dat je ‘automatisch afspelen’ in Netflix uit kunt zetten. Dat helpt echt 🙂
  Zie hieronder de instructie.
  Ga naar Netflix en klik op Account.
  Open de instellingen van Profiel en ouderlijk toezicht voor het profiel dat je wilt gebruiken. (Dit is dus een persoonlijke instelling :-))
  Selecteer Afspeelinstellingen. Hier kun je aangeven of je wil dat de afleveringen automatisch afspelen en ook of je wil dat de previews automatisch afspelen. Je weet wel zo’n preview is als je op de homepage van Netflix bent dat er meteen bewegende beelden met geluid worden afgespeeld van een serie die je niet aan het kijken bent.

 2. Over die ‘duivelse formule’: toen ik een paar jaar geleden schrijver Daniël Rovers interviewde over “lezen”, sprak hij over Netflix c.s. alsof het tabaksfabrikanten waren. Gif vond hij het, die series, die zo gemaakt waren dat je wel door móest kijken. Ik heb dat toen niet opgeschreven, ik vond het wat overdreven. Dacht ook: knap toch eigenlijk, van die makers, dat ze het verhaal zó spannend weten te brengen dat het verslavend wordt. Maar in de loop van de tijd ben ik toch ook wel de kwalijke kanten gaan zien van dat bingen. Omineus vind ik dat ik me van de meeste series al heel snel nauwelijks meer iets herinner.

  Zelfdiscipline Marius,dat is het enige wat helpt 😱. Al is het soms ook fijn om je even te laten gaan, vind je niet?

 3. @Astrid: maar in die tijd kan ik een hele aflevering van Hjem Til Jul zien… Nee, grapje! Ik zal mij erop storten (al mijn kijkgedrag niet snel verandert).
  @Brigit: Ik ben het wel met Rovers eens, denk ik. Gelukkig kijk ik nog niet overdag (zoals sommige alcoholisten niet voor 17 uur drinken). En in deze tijd van het jaar is het een soort plaatsvervangende winterslaap (energieverbruik en stofwisseling tot een minimum beperken). Daar is ook wat voor te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *