Ga naar de inhoud

Shockdown

Netherlands in shock as country enters lockdown. Had ik The Guardian echt nodig voor dit diepe inzicht? Buiten lijkt het of de baasjes voortgetrokken moeten worden door hun uitgeputte honden.

Het kleurenspectrum is ingekrompen tot vijftig tinten grijs en zelfs de regendruppels kunnen de motivatie niet vinden om fatsoenlijk af te dalen naar dit gedeprimeerde land en zwabberen maar wat door de lucht. Ik hoor niemand meer zeuren over de terrassen, maar dat is dan ook het enige lichtpuntje – tot zo meteen op de gevels de arrensleeën en elanden hun stroom krijgen. Mits iemand de fut vindt om de stekker in het stopcontact te steken.

Alleen de harde kern van Feijenoord knalt er weer vol in vandaag. ‘s Ochtends vroeg op, rek- en strekoefeningen doen, beetje droogkarate, schoon, gestreken zwart gevechtstenue aan, bammetjes inpakken en vuurwerkbommen en dan op pad voor de Klassieker tegen de ME. Je kan veel van die knapen zeggen, maar aan een winterstop doen ze niet. Welke supplementen gebruiken die? Het vitamine 020-complex?

Ga ik nog een onmachtige poging doen jullie op te beuren? NEE! Soms moet je durven zijn als de maretak die we deze week kochten. De mistletoe: Hij zou geluk brengen en een kus gegeven onder de maretak versterkt de verbondenheid. In Zweden wordt hij met Sint Jan opgehangen in huis en in de stal om boze geesten en trollen af te weren.

Die van ons loerde een dagje verongelijkt om zich heen en besloot toen de schijn niet langer op te houden. Maak je eigen sfeer maar, mensen, ik kap met die traditie. Jullie houden die trollen zelf maar op afstand. Ik ben in shockdown. En hij liet alles los.

 

P.S. Andere namen voor de maretak: boomkruid, duivelsgras, duivelsnest, hamschel, hamspoen, heksennest, holster, hulster, kersterhout, lijmkruid, mattekruid, mistel, mistletoe, priemst, raamsch, slangentong, viscus en vogellijm. Je zou er vrolijk van worden!

Nog een P.S. Bij de Kennemer Boekhandel kan je nog exemplaren van Dagklad, de Haarlemse jaren bestellen! Best een opwekkend boek, al zeg ik het zelf.


 

4 reacties op “Shockdown”

 1. Julia Henneman

  Lieve Marius, BEWAAR alsjeblieft de afgevallen blaadjes en ‘ takjes ‘ van jullie Maretak !
  Ik kan daar heel leuke en sterke dingen mee maken en wil dat ook heel graag voor jullie doen in het Nieuwe Jaar
  als ik terug uit ‘ retraite ‘ zal zijn. Laat je ondertussen niks wijs maken over duiveligsheden op dat gebied.
  Als we elkaar weerzien zal ik je vertellen hoe de Oude Grieken over over de M dachten … En ze hadden gelijk !
  – kan ik je uit ervaring vertellen … Veel sterkte gewenst voor NU en HOUDT VOL !!!

 2. @Julia: het is de sloomste maretak ooit, maar we zullen zijn blaadjes opsparen (ik onderschat je niet!). En van een dagje dippen af en toe knapt een mens op, weet ik uit ervaring. Tot…

 3. Het is goed om eindelijk eens bijkans gedwongen te worden je aan je innerlijk qua mens te wijden. En dat is niet hetzelfde als de innerlijke mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *