Ga naar de inhoud

De lokaalste democratie

Mijn eigen opkomst was 100% (daar steekt ‘het land’ schril bij af) en die bij het stembureau van mijn keuze nóg iets hoger. Misschien moet ik dat laatste even uitleggen.

Toen ik hier kwam wonen had ik een simpele geografische voorstelling: je hebt de IJssel (rivier sinds 550 na Chr.). Ten westen ligt Gelderland en ten oosten van de IJssel ligt Overijssel. Een kind kan de was doen.

Echter, de provinciegrens werd ooit gebaseerd op de grillige en rusteloze loop van de Oude IJssel (RIP), zodat aan de overkant van de huidige rivier ook nog een paar kruimeltjes Overijssel liggen, zoals Marle en Welsum, die beide tot de gemeente Olst-Wijhe behoren. Als ze in Heerde (Gelderland) wat meer Putin inside hadden gehad, waren die gehuchten natuurlijk allang opgeschrokt/van de kaart geveegd. maar laten we ze niet op ideeën brengen.

In Marle (Overijssel dus) is sinds 1948 een stembureau, aangezien stemgerechtigden anders bij hoog water (als de veerpont niet gaat) zo’n slordige 40 km moesten afleggen om hun vakje rood te kleuren. Ik had me laten vertellen dat het de kleinste stemlocatie van het land was en dat prikkelde de nieuwsgierigheid. Ik zag ‘m al van verre liggen. Ah, het was die boerderij met drie ezeltjes (die ik vanaf nu Mark, Sigrid en Wopke noem)!

Nee, niet dat witte huis. De eerste boerderij réchts

Er wapperde een vlag bij de oprit, een pijl wees naar de voordeur.

Toch aarzelde ik even. Er stak een huissleutel in het slot – dat moest toch haast wel privé zijn?

Maar achter het raam bleven ze driftig gebaren. ik draaide aan de sleutel en drie stappen later stond ik in een huiskamer, waar een m/v of vijf rond de tafel zaten. Op het bankstel lag een uitgetelde teckel de verkiezingen van 2018 nog te verwerken. De twee leden van het bureau zetelden achter corona-werend plexiglas.

Na de democratische plichtplegingen kreeg ik (vreemde eend in de bijt) koffie aangeboden door de heer des huizes. Kruidkoek en stroopwafels stonden klaar op de salontafel. Er kabbelde een gesprek over wie met wie verkering had (of juist niet meer), een baby’tje werd gewiegd en ik liet me voorlichten over het hoe en waarom van dit stemlokaal. Ze verwachtten de uitslag rond 21.05 uur (bij ongeveer vijftig uitgebrachte stemmen).

Het was prachtig weer, dus ik besloot mijn wandeling een pittig vervolg te geven. Vaag had ik nog het gevoel ergens in gestonken te zijn – een grap die ze hier met nieuwkomers uithalen. Dat ik morgen te zien zou zijn op het YouTube-kanaal van carnavalsvereniging De Rôde Potleutventers of de geinponems van Farrum voor Dombocratie.

Nou ja, als het een grap was, zitten er veel mensen in het complot. Op de gemeentesite stond voor Stembureau Westhoff, Marle deze uitslag. 58 geldige stemmen.

P.S. Zie ook Gestrekt Been?

 


 

2 reacties op “De lokaalste democratie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *