Ga naar de inhoud

Vragen voor de boer

Laat de boeren maar dorsen, laat de boeren maar dorsen, laat de boeren maar dorsen… Ik ben een stedeling, prent ik mijzelf in en ik moet me niet hinderlijk mengen in hun ondoorgrondelijke bezigheden… (‘Mag ik u namens de voltallige eenpersoons hoofdredactie van het Agrada een paar vragen stellen?’)

Laat staan kritische vragen… Zo zag ik in een weiland bij Liederholthuis (inwonertal 445) een bord waarop een agrariër zichzelf aanprees als vogelbeschermer. Op het bord pootjebadende weidevogels van divers pluimage en logo’s van subsidieverstrekkers. Het kurkdroge weiland waarin het bord prijkte was korter geschoren dan de vrouw van Will Smith bij de Oscar-uitreiking en nergens was een schaamstrookje uitgespaard waar een eventuele kluut of wulp kon schuilen. Maar het was toch (#durftevragen) in mei dat alle vogels een ei legden?

 

 

Maar nogmaals, ik ben een leek. Aan de overkant van de rivier (tussen Veessen en Vorchten) zag ik deze krachtpatser/alleskunner. Op Facebook fantaseerde ik over wat hij allemaal kon.

 

Hij kan eggen, pletten, ploegen, zijn eigen graf graven, reddend zwemmen, kopjeduikelen en de vogeltjesdans imiteren, zijn eigen rug krabben en jouw rug ook, matten kloppen, een boerenomelet met tuinkruiden klutsen, de hond uitlaten én het baasje, flossen, een luier verschonen, het Wilhelmus fluiten door zijn uitlaat of zijn tanden, tatoeëren (alleen ruggen breder dan 2,5 meter), een band verwisselen, een pilsje tappen, Nederland 1, 2 en 3 ontvangen (geen HD), een massabetoging op het grote plein in de hoofdstad uiteendrijven en ik vergeet vast nog een paar nuttige en onnutte functies. Maak vooral de gebruiksaanwijzing niet zoek!

‘Een V1 lanceren’, had ik er misschien ook nog bij kunnen zetten? In de Stentor van vandaag toont Willem-Jan Rood (75) uit Eefde twee stalen bollen die op zijn erf slingerden. Hij gebruikte ze als ballast voor zijn tractor. Naar nu is gebleken gaat het om zogenaamde plunjers, die deel uitmaakten van een lanceerinstallatie die in de oorlog in een nabijgelegen bos lag.

Kunnen de experts misschien ook eens kijken naar de foto’s die ik vorige week maakte? Ik ben dol op dit soort hardware, vooral als ik geen benul heb waar hij voor diende. Maar nu word ik toch wel nieuwsgierig of het ook oorlogstuig is.

 

 


 

 

2 reacties op “Vragen voor de boer”

  1. Je bent productief!
    In april/mei leggen vogels een ei ja. Sommige eenden eerder sommige ook later. Maar dat wist je al. Diverse agrariërs doen mee met verschillende natuurorganisaties om de vogels of uitstervende planten ter wille te zijn. Zo kwam ik een gebied tegen tussen Genne en Holten, ten noorden van Zwolle en net boven de Overijsselse Vecht, waar de boeren niet voor juli maaien ivm de zaadvorming van een plant. Naam vergeten. We lagen met de boot in het Streng. Die ronde korven, ik kan niet zien of die ijzeren banden vanbinnen spiraalvormig meelopen. Dan is het om iets te zeven bv stenen of grind.

  2. Julia Henneman

    Volgens mij is het KUNST ( die buizen ) . En had de kunstenaar er bij bedacht , dat er jonge wijnranken in
    geplant zouden worden ( Wijhese Wijn – mogelijk door de klimaatverandering ! ) . Maar toen was de subsidie op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *