Ga naar de inhoud

Doe-het-zelf-(play)-list

In Bakcontact kwam ik met een tussenrapportage over onze inburgering, ruim een jaar na de verhuizing uit Haarlem. We maken vorderingen, was mijn voorzichtig optimistische conclusie.

Toch blijven er verbeterpunten. Zo is onze oprit altijd leeg en daarin zijn we de enigen in de straat. We hebben geen auto, wat weer te verklaren is uit het feit dat we geen van beiden een rijbewijs hebben. Deze afwijking wordt ons niet nagedragen, maar toch…

En dan is er nog iets dat mij in negatieve zin onderscheidt van de meeste mannen hier in Wijhe. Die zijn nuttig. Maken zich nuttig. Ze ontplooien onophoudelijk doe-het-zelf-activiteit zonder dat daar zware dreigementen of psychische druk van derden aan voorafgaan. Doe-het-uit-zich-zelvers! Ze schroeven, vlechten beton, zetten tegel en dekken dak met de achteloze vanzelfsprekendheid waarmee ik door het zondagsmagazine van de Stentor blader. Het geëigende gereedschap lijkt altijd voorhanden en gemotiveerd om zich te bewijzen in de turbostand.

Nee, dan ik… Ik ben niet erfelijk belast (mijn opa was wagenmaker – met doodskisten als bijverdienste – en twee broers draaien hun hand niet om voor een technisch karweitje), daar wil ik het niet op gooien. Voor mij is klussen gewoon iets wat ik niet doe, zoals vioolspelen of kantklossen. Ik vind de vakman een geweldige uitvinding.

Om desondanks geen achterdocht te wekken in de buurt heb ik het volgende bedacht. Ik werk aan een Spotify-afspeellijst met klusgeluiden: de motorzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag, kettingzaag, manische klopboor, hysterische schuurmachine, opgevoerde sloophamer, dubbelloops nietpistool, tirannieke tegelstamper, pneumatische herriemaker die god mag weten waarvoor dient, enz…

Mijn (play)list werkt zo: als de huisdichteres en ik gaan wandelen, zetten we straks met een timer de geluidsinstallatie aan, waarna vanuit tuin, zolder of garage hels kluslawaai de wijde Wijhese omgeving vult. Er zijn nog verfijningen mogelijk: gestommel en gevloek en ik moet nog iets bedenken waardoor tijdens mijn afwezigheid af en toe een stof- of stankwolk opstijgt, zodat voorbijgangers goedkeurend denken, goh… is Marius weer lekker aan het schaven / frezen / jekkeren! Mensen die van aanpakken weten, daar kunnen we er hier niet genoeg van hebben.

 

Op zijn tijd moet je als mens/klusser even in de spiegel kijken (Nijenhuis)

 


 

4 reacties op “Doe-het-zelf-(play)-list”

 1. Kijk uit, kijk uit, kijk uit!
  Voor; ach, kunt u mij even helpen?
  En; zou ik uw cirkelzaag even mogen lenen?
  Binnen de kortste keren is jouw reputatie ter ziele.

 2. Marius (RaDa-reda)

  @ Cees: Ja, ieder zijn eigen cirkelzaag, decoupeerzaag, figuurzaag enz. (in plaats van één depot waar ze voor de hele buurt liggen)! En die reputatie, ach…

 3. Neem daarbij ook wat getier van de huisdichteres op, voor een ‘Help, mijn man is klutser’-sfeer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *