Ga naar de inhoud

Blauw-wit-rood

Met vlaggen is het natuurlijk maar net wie er toevallig achter loopt of ermee wappert. Of wat ermee gevierd wordt. In Neêrlands geval is het textiel rood-wit-blauw. Als ik ermee was opgevoed, had ik waarschijnlijk bij bruin-geel-oranje of elke andere willekleurige vlag ook weleens wat weg moeten slikken eens in de zoveel jaar, bij een gouden plak of herdenking.

Dit weekend reisden wij met het OV naar Koudum (Friesland). Vanaf treinstation Heerenveen zo’n slordige vijftig bushaltes (bij 47 ervan stond gelukkig niemand te wachten) langs een onnavolgbare route. Geen kwelling, er was genoeg moois te zien.

Alleen die vlaggen. Het waren er veel en ze hingen allemaal ondersteboven. Ja, boerenprotest, zoveel had ik meegekregen. Of een breder ongenoegen (‘gistend’ vanzelfsprekend). Op de terugweg rond 8 uur was in de meeste dorpen geen sterveling meer te bekennen. Die vlaggen hingen daar maar te hangen. Wrokkig, subversief, hatelijk.

Had er maar een verongelijkte boer naast dat blauw-wit-rood gestaan, een boer met een aansprekend verhaal. Zoals het nu was, veranderden die vlaggenmasten in anonieme opgestoken vingers; naar het stikstof beleid, naar de politiek, naar het klimaat, de tijdgeest en naar ons land. Naar het hele land en al zijn inwoners.

Toen het maar doorging, begon ik het persoonlijk op te vatten, tot mijn eigen verbazing. Alsof ze ook mij beledigden. Alsof er geen nuance meer bestond. Die ergernis was waarschijnlijk precies de reactie was waar de onzichtbare blauw-wit-rode brigade op hoopte. Ook dat nog.

 

Hier om de hoek doen ze ook mee

P.S. Zie ook mijn bemiddelingspoging Boer zoekt stadsmens


 

3 reacties op “Blauw-wit-rood”

  1. Door COVID-19 deden geleifde en ik in 2020 en 2021 fietsvakanties. Eerst in Drenthe, daarna in Twente. Meermalen overwoog ik om op straat te vragen wat die omgekeerde vlag moest beduiden. Ook toen was er nooit iemand in de buurt om het te vragen. Het zou wel eens iets niet-menselijks kunnen zijn, iets niet-cultureels, iets …. natuurlijks.

  2. Ach ja, de Friezen. Ik voer eens voor Dordrecht waar ik werd aangehouden door een Rijkswaterstaat boot. Welke nationaliteit ik had? Hoezo. U voert een vreemde vlag. Dat is de vlag van Noord-Holland. U hoort de nationale vlag te voeren achterop. O…houdt u ook alle Friezen aan dan? Ik erger mij eraan dat 98% van de boten uit Friesland de Friese vlag voeren, geen NL-vlag te bekennen in Friesland. Dus, dacht ik, dan voer ik de Noord-Hollandse: Geel Rood Blauw. Men had al eens gevraagd of ik uit Spanje kwam. Maar goed, zodra ik Friesland binnen vaar gaat de NHse vlag erop. Rijkswaterstaat ging de discussie maar niet aan.

  3. Rob H. en Cees: 2x vakantie in eigen land, maar voor de verbroedering kunnen we het net zo goed laten, afgaande op deze kleine steekproef!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *