Ga naar de inhoud

Onzichtbare groepen

Ik ken een getergde man die stiekem het liefst zou hebben dat die hele vervloekte Canal Parade wegens watergebrek in het IJ en droogvallende grachten wordt afgelast en nee, ik ben het niet zelf.

Het is een witte homoman en hij is sinds 2014 directeur van Stichting Pride Amsterdam. Lucien Spee (54) doet zijn zegje in NRC van vandaag en jee… het is tobben met de organisatie.

Om te beginnen, als de gemeente ergens een kommetje pap ziet, wil die er minstens één vinger in maar liefst de hele hand (dus er moet een klankbordgroep komen, een onafhankelijke klachtencommissie, een klachtenprocedure, etc.). De feestelijke vaartocht moet dit jaar een uur korter duren en COC en Aidsfonds – die voor een prikkie meedoen – kan Spee niet weigeren; derhalve zijn de lucratieve sponsorboten de klos, à raison van €35.000 per pinkwashend bedrijf. ‘Dat uurtje minder kost dus bijna vijf ton.’

[En de vaarsnelheid verhogen, dacht de Dagklad-redactie in zijn peilloze naïviteit, maar dat zal vast niet mogen van die dienstkloppers van Handhaving 020.]

Nee, een sinecure is Spee’s baan bepaald niet, want naast de financiële en logistieke sores heeft hij veel te stellen met de 22 (still counting?) organisaties van Queer Network Amsterdam, met wie hij volgens het beleidskader van de gemeente geacht wordt een ‘goede verstandhouding’ te hebben. Ja, ook met de drammers, ideologische scherpslijpers en radicalen. ‘Sommige mensen haten witte mannen.’

Je doet het nooit bij iedereen goed, zelfs al maak je als douceurtje uit je begroting  €25.000 over naar ‘onzichtbare groepen’, groepen die zich niet herkennen in de huidige opzet van Pride. [Zal je net zien dat je de onzichtbare ‘onzichtbare groepen’ op je dak krijgt, Dagklad-redactie]

Wat zo warm wordt aangeduid als de ‘community’ komt uit Spee’s relaas naar voren als een slangenkuil waarin ook wespennesten hangen en schorpioenen schuilgaan. ‘Ga met vier trans-organisaties om tafel zitten, en die hakken elkaar ook de pan in,’ dixit Spee. Het klinkt alsof hij graag een jaartje van baan zou ruilen met Johan Remkes.

Het zou mij niet verbazen indien Lucien Spee na deze editie van Pride uit de kast komt. Alles beter dan dit. Dan maar liever hetero.

 

 

En solliciteren naar een functie bij Brouwerij Broederscha(a)p?


 

3 reacties op “Onzichtbare groepen”

 1. Antonie Van den Berg

  Dan maar liever hetero
  Wat een mallotige conclusie
  Kun je nog lezen
  Lees dan zelf

 2. Sorry, maar deze kan ik niet laten liggen.
  ‘Dan maar liever hetero’
  Maarten van Rossem zei laatst in ‘de slimste mens’ dat hij wenste dat Johnny Depp en Amber Heard dood geschoten zouden worden en op een anonieme plek begraven. Vonden veel mensen stuitend, ik niet. Deze (expres mallotige) opmerking paste prima binnen zijn betoog over die ellendige roddelweetjes. ‘Dan maar liever hetero’ deed mij ook denken aan Adriaan van Dis die eens bij DWDD betoogde (wel serieus) dat iedere homo diep van binnen het liefst ‘normaal’ zou willen zijn, hijzelf ook. Werd hem niet in dank afgenomen.
  De Pride. Ooit was ik er eens. Goh, je bent links, progressief en je gunt je medemens alle ruimte om te zijn wie ze zijn, dus ik erheen. Sindsdien geloof ik dat de diverse Pride’s meer mensen conservatief maken dan progressief. Dit helpt niet om de acceptatie van LHBT’ers wat op te ruimen bij o.a. de Polen, Hongaren en Amerikanen, vrees ik. Nog steeds gun ik een ieder het zijne maar wat walg ik van die botenoptocht. Dit jaar dacht ik ‘kom op Cees, stel je niet zo aan maar open en kijk nou weer eens naar een verslag’. Op de eerste foto liep een zwaar getatoeërde man spiernaakt over straat en direct was het de laatste. Ook ik mag zijn wie ik ben: De Pride; voor mij een dikke BAH!

 3. Correctie: Te snel geschreven commentaar op oude sentimenten.
  Bovenstaand commentaar baseerde ik op een aanwezigheid van jaren terug en een paar foto’s een paar dagen geleden in de media. Ik kijk nu naar de Pride op tv (ik dacht dat die al geweest was) en zie niets schokkends.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *