Ga naar de inhoud

Wat helemaal niet erg is

‘De zomer van 2022 lijkt in veel opzichten een laatste van zijn soort.’ Ik bedenk dit niet zelf, voor dit soort sweeping statements heb ik de NRC naast mijn ontbijtbord liggen.

Het redactioneel van vandaag gaat over al degenen die met een katterig gevoel terugkeren van vakantie. Al die crises… Vanaf nu is het voor de burger aanpassen en bijsturen. Knopen tellen. ‘Wat helemaal niet erg is.’ Ook dit bedenk ik niet zelf, het stond in de voorlaatste zin van hetzelfde redactioneel (de laatste zin luidt: ‘Sterker, het had al veel eerder moeten gebeuren.’).

Hoe erg het (niet) is en voor wie het (niet) erg is, zal nog moeten blijken – een zekere zelfgenoegzaamheid lijkt me aan zo’n conclusie niet vreemd (‘Lux et libertas’? Luxe et libertas!).

Maar wat dat heersende crisisgevoel betreft hebben ze zeker gelijk. Neem het personeelsgebrek in allerlei sectoren: dat zorgt voor narigheid bij zowel de amechtige werknemers die zitten te springen om capabele collega’s als bij degenen die van hun diensten afhankelijk zijn. Als ik daar mijn lux eens over mag laten schijnen (op een achteloze, ondemocratische manier) zou ik eerst zorgen voor massaontslagen krachtens een paar noodwetten, in te voeren met onmiddellijke ingang, zodat de arbeidsmarkt wordt overspoeld met een paar miljoen werkzoekenden. Flitswerkelozen, want ze kunnen zo weer ergens aan de bak.

In willekeurige volgorde: sluit alle winkels en distributiecentra om 18 uur (en ze moeten op zondag en maandag dicht); verbied festivals met meer dan 600 bezoekers; maaltijdbezorging voortaan alleen nog bij 75-plussers; terrassen blijven slechts open tot een uur na zonsondergang. Schiphol tot 19 uur (stop met nachtvluchten, doe overtollig personeel over aan de spoorwegen). Alle coverbands worden opgeheven (dubbel werk). Supermarkten mogen geen tv-reclame meer maken; of wacht, zet een limiet op het bedrag dat per bedrijf mag worden uitgegeven aan reclame – dus Jumbo evenveel als de slager op de hoek. Bol.com en ander webwinkels bezorgen op zijn vroegst tien dagen na bestelling. Geef een vertrekpremie aan werknemers die zich melden met een erkend zinloze bullshit job. Woordvoerders, communicatiedeskundigen en andere mooi- en rechtpraters gaan zich verplicht omscholen en een vak leren. Iedereen die zich beroepshalve bezighoudt met opinieonderzoeken en tevredenheidsenquêtes staat per direct op straat zonder uitkering. En de stekker gaat na negen uur ‘s avonds uit de wifi.

Wat helemaal niet erg is!

Oei, als ik het zo teruglees klinkt mijn plan van aanpak wel erg puriteins. Alsof ik anderen het lux in de ogen niet gun. Nou ja, het is maar een eerste opzetje en tenzij 98% van het Nederlandse volk een klemmend beroep op me doet, word ik geen alleenheerser. Wat helemaal niet erg is.

 

Ook de populieren stellen hun verwachtingen bij


 

8 reacties op “Wat helemaal niet erg is”

  1. Hopelijk is Rutte ook geabonneerd op je dagklad!
    Helemaal niet erg als hij zich laat inspireren!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *