Ga naar de inhoud

Fastfood-potentie

Geschreven voor Straatjournaal, sept. ’22

Vraagje (multiple choice):

Is ‘fastfoodpotentie’

A] Abnormaal verhoogde geslachtsdrift veroorzaakt door onmatige consumptie van bamiballen, hot wings van KFC en pizza aphrodisia?
B] Het maximale gewicht aan frituurwaar dat iemand op levensbasis kan verstouwen voor hij gedotterd moet worden?
C] Een term waarmee wordt aangegeven dat de markt voor een snelle (vette of zoete) hap in een bepaalde wijk nog niet is verzadigd?

Ik kwam ‘fastfoodpotentie’ tegen in een NRC-drieluik over de opmars van het op afroep beschikbare eten (al dan niet thuisbezorgd), zowel van de machtige ketens met uitgekiende marketingstrategieën als van opportunistische ritselaars met troebel frituurvet en aangekoekte ovens. En alles daartussenin. Over de overtollige kilo’s die steeds meer Nederlanders zwoegend en zuchtend met zich meetorsen, daarbij ernstige gezondheidsrisico’s voor lief nemend. Over een grote middelbare school in Almere die in de loop der jaren omsingeld is geraakt door cholesteroldealers en calorie-pushers, van KFC tot Burger King (in zo’n omgeving nadert de ‘fastfoodpotentie’ tot nul – inderdaad, het goede antwoord was C).

Tot zover weinig nieuws voor iedereen die wel eens een kroket uit de muur heeft getrokken of op een weegschaal heeft gestaan. En dat sommige verantwoordelijke bestuurders wat willen doen aan al die ‘feeders’ en verleiders in bepaalde gebieden valt te prijzen. Wat ik niet had beseft is hoe lastig dat in de praktijk is.

Want op welke juridische gronden kun je de zoveelste dönertent of burgerboer weren uit een ‘obesogene’ buurt? Neem de gemeente Amsterdam. Die won een rechtszaak tegen New York Pizza. Prompt werd het lege pand in de Pijp ingepikt door Dunkin’ Donut (want in het bestemmingsplan stond niks over banketbakkers en ijssalons).

Een ander probleem: hoe definieer je ‘gezond’? De directeur van New York Pizza vraagt zich quasi-verwonderd af wat het verschil dan wel is tussen zijn eigen product en een boterham met kaas en tomatensaus. McDonald’s (principieel als altijd) beroept zich op de keuzevrijheid. Bij een Happy Meal kun je als gezondheidsfanaat immers ook worteltjes bestellen (een oranje groentesoort, M.J.).

Arme, geplaagde idealistische wethouders! Gewapend met mappen vol onrustbarende statistieken en taartdiagrammen van het overgewicht per stadswijk; overtuigd van hun onomstotelijke gelijk en het belang van hun nobele missie. Het is vechten tegen de bierkaai. Als ze na een straffe sessie in de sportschool door hun stad lopen, zich verheugend op een grasgroene smoothie of granola met verse bosbessen, ontmoeten ze daar, in de wurgende frituurwalmen van de koopgoot, hun doelgroep: sjokkend, sloffend, slenterend; smakkend, snackend, snaaiend, snoepend, slurpend en lebberend. Paffend en puffend. Hopeloos uit vorm: opgepompt en uitgezakt. De vleesgeworden onverschilligheid en onwetendheid.

Dat zou zo’n wethouder althans kunnen denken als hij de vakliteratuur niet had bijgehouden. Want onwetendheid? Misschien dat niet iedere dikkerd tot drie cijfers achter de komma zijn body mass index kan berekenen of kan uitleggen waar de heilzame werking van antioxidanten op berust. Maar het is heus algemeen bekend dat een stengel bleekselderie gezonder is dan een Toblerone-reep van gelijke lengte.

Er is een aspect aan ons eetgedrag waar ik me slechts vaag bewust van was. Volgens socioloog Jeroen van der Waal speelt er een verborgen klassenstrijd. Zij tegenover ons. Quinoa en rauwkost tegenover onbeperkt spareribs eten. Betuttelaars en linkse betweters tegenover in het nauw gedreven vrijbuiters die niks meer mogen. Zo bezien is een ongezonde levensstijl geen teken van slachtofferschap, maar juist van ongebroken wilskracht en vitaliteit.

Verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden, zoals storm met zacht geritsel in de tuin, dichtte Remco Campert. Een oneerbiedige eigentijdse variant zou verder kunnen gaan met Zoals het opentrekken van een pilsje om elf uur ‘s ochtends / extra mayo op een broodje warm vlees.

Het slaat nergens op, maar op een perverse manier kikker ik op van dit idee.

 

En elders ligt gezond eten voor het oprapen…


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *