Ga naar de inhoud

Katten-tbs

Mijn schoonzus houdt meer van katten dan de meeste mensen. Dat is dubbelzinnig, maar in haar geval geldt het in beide betekenissen. Ze maakt zich nuttig bij een kattenopvang en als ze noodgedwongen zou moeten kiezen tussen mannelijke partner en haar kattenaanhang zou de kerel vermoedelijk het veld moeten ruimen.

Zelf besloot ik vijftien jaar geleden geen nieuwe kat meer te nemen. Toen mijn geliefde Blauwe Russen kort na elkaar waren gestorven, bleek ik ineens zonder inhalator te kunnen. Mensen die met katten dwepen hebben dus zeker mijn sympathie. Hoewel… Gisteren stuurde ik mijn schoonzus een paar foto’s die ik maakte.

Een zwart katje in een pas gemaaid veld. Er moest iets worden verschalkt.

Met interne gradenboog en geodriehoek had het nauwgezet het middelpunt van zijn uitgestrekte territorium bepaald. Het zag er komisch uit en misschien voelde het zich bij nader inzien enigszins kwetsbaar. Toen het ons gewaarwerd op de dijk, trok het een enorme sprint naar een schuur en zocht dekking. Leuk, niet?

De meest aanwezige kat hier in de tuin is S. (zoals bij alle criminelen geef ik hier allen zijn initiaal). Mager, zwart-witte vacht, niet aanhalig. ‘Shifty’: hij kijkt altijd schuldbewust – alsof hij zojuist iets heeft bijgeschreven op zijn kerfstok, maar we beschikten niet over harde bewijzen. Gisteren hadden we voor het eerst een heterdaadje.

Vanuit het raam zag ik hem sjouwen met… nee, geen grijze knuffel maar een Turkse tortelduif. Hij sloop een steegje in achter het huis. Toen ik een kwartier later in mijn schuurtje moest zijn, lag daar ruim genoeg dons om een dekbed mee te vullen. Hij had anatomie gepleegd op de duif; één vleugel lag los op de grond en de borst ontbrak. Beter dan Whiskas ongetwijfeld, maar op mijn begrip hoeft hij voorlopig niet te rekenen.

Hij had zich toegang verschaft via een gat aan de achterkant, dat ik inmiddels heb gebarricadeerd. De huisdichteres, hoewel zelf verzot op katten, had een weinig sentimenteel oordeel over het bloedbad: “Als katten mensen waren, zouden ze allemaal tbs krijgen.”


 

4 reacties op “Katten-tbs”

  1. Foto’s in de zomer genomen met lavendel op de achtergrond?
    Ja, de natuur is wreed. Mijn honden zijn dol op hazen, konijnen en vooral reigers. En helaas, heel soms lukt het hun.

  2. Sommige katten zijn dol op mensen. Deze kat kijkt naar de fotograaf slof hij hem wel op zou kunnen vreten.

  3. @ Cees: nee, de foto is van vorige week.
    @ ja, opvreten… Over dubbelzinnigheid gesproken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *