Ga naar de inhoud

Met tegenzin

Van somberheid en malaise kan je best vrolijk worden. Zo kwam ik in De Stentor deze verkwikkende zin tegen: ‘Nederland leeft met tegenzin toe naar het omstreden WK in Qatar.’

Zoals bekend staat ZKH Willem Alexander in de startblokken om de eer van het Oranjelegioen hoog te houden. Maar verder is het huilen met de pet op qua geestdrift, blijkt uit een onderzoek van EenVandaag met 28.000 deelnemers.

Een schamele 14% van de respondenten heeft zin in de eerste aftrap – onder wie vermoedelijk degenen die zich beroepshalve bezighouden met uitbuiting en vernedering van arbeidsmigranten. Het gros van de ondervraagden zal het ‘grote scherm’ van café of stadion mijden en kijkt thuis, met de gordijnen gesloten: een black-out die de blosjes van Qatar-schaamte (25%) moet verhullen.

‘Met tegenzin toeleven naar het WK’, hoe doe je dat?

In 2018 waren ‘we’er niet bij (tenzij ik het mis heb?) dus de fan opent (met een mengeling van tegen- en weerzin) de doos met het WK-tenue van 2014. Muf en door de schimmel eerder de kleur van de Ierse nationale elf. Bij de fan-shop kost een nieuw shirtje van Frenkie de Jong €164… Genoeg om Vattenfall een week van te betalen. Vloekend zoekt de fan op Marktplaats wat een shirtje van Nigel de Jong doet. Met wat knip- en plakwerk… of anders maar een tweedehands flodderkiel op de kop tikken en die mottige oranjepruik overspuiten? De moed zakt ‘m in de oranje klompen..

Zelfs de winterdip is niet meer heilig tegenwoordig en die fuck-Sint fietst er ook nog tussendoor. Zal je net zien dat ze op Pakjesavond in de achtste finale tegen Brazilië moeten… En na de finale op 18 december moet de knop radicaal om, dan moet zo’n fan weer een week met tegenzin naar Kerst toeleven en de transitie van Qatar-schaamte naar kalkoenschaamte doormaken, zonder coach of andere psychische bijstand.

Zelf kijk ik nog even met plezier terug naar de dagen in Haarlem, een stad die de hoop nog niet heeft opgegeven mij terug te lokken. Die intocht van Sinterklaas was een regiefoutje, maar verder was er alles aan gedaan mij te bekeren tot het born-again bavocentrisme. Kijk zelf maar.

 

De wolf heeft de Noordzeekust bereikt

 

Sinterklaas leeft!

 

Twee torens die soms stuivertje wisselen

 

Langs het Spaarne

 

Doe ‘ns effe normaal!

 

Langs het Bolwerk


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *