Ga naar de inhoud

Van hier of van hun

Voor de Mooiste Zin van 2022 kunnen jullie nog vijf weken inzenden en ook voor het Woord van het Jaar worden nominaties nog in dank aanvaard, maar de Lelijkste Zin staat voor mij bij dezen vast. 

Aangetroffen in de Stentor van maandag 21 november: ‘Ze zijn van hun.’

De context? Ja, terechte vraag. De locatie is de afslag van de A28 naar Staphorst. In de berm drommen mensen (wis alle associaties met klederdracht; hier geen traditionele katoenen mutsjes, fotogeniek stipwerk en glimmende oorijzers). De meesten zijn hoekige mannen. Uit hun hum (zacht uitgedrukt) en van zins de aangekondigde en door de burgemeester toegestane demonstratie van Kick Out Zwarte Piet bij de eveneens toegestane intocht van Sinterklaas te verhinderen.

Auto’s die niet ‘van hier’ zijn worden tot stoppen gedwongen en vijandig bejegend. De politie schittert niet door afwezigheid maar door passiviteit (er zullen ongetwijfeld de nodige onderzoeken en kritische evaluaties volgen – graag zou ik voor heel Nederland in kaart gebracht zien of het punt al bereikt is dat meer mensen bezig zijn met het onderzoeken en rapporteren van het falen van instanties en organisaties dan met… nou ja, met echt werken eigenlijk).

Weest gerust, die lelijkste zin nadert, in al zijn niet mis te verstane lelijkheid. In een van de tegengehouden auto’s die het het zwaarst te verduren kregen (ze konden een half uur geen kant op en werden belaagd met eieren, vuurwerk en pepernoten; ruitenwissers en nummerbord werden vakkundig gesloopt; er werd tegen de portieren geschopt) zaten drie waarnemers van Amnesty International. Het logo werd herkend. Iemand riep ‘ze zijn van Amnesty, ze zijn van hun.’

Nooit hoorde ik de tweedeling in de samenleving kernachtiger verwoord. In die ene zin zit al het huidige anti-overheidsdenken samengebald. Je bent ‘van hier’ of je bent ‘van hun’. En het raampje opendraaien om de spreekwoordelijke dialoog op gang te brengen is lang niet altijd raadzaam.

P.S. ‘Met ‘van hen’ zou het al minder dreigend klinken, gek genoeg.

 

Fietstunneltje in Woerden


 

2 reacties op “Van hier of van hun”

  1. Treurig allemaal. Die treiteraars! Dacht dat KOZP zo langzamerhand hun doelstelling wel bereikt had maar ook de minieme restanten in de gehuchten moeten worden geslecht, op de knieën, onder toezicht van Amnestie. Flink hoor. Wat zou er gebeuren als Ronny Naftaniel met Amnestie het Ajax stadion ingaat om na te gaan of er nog antisemitische geluiden te horen zijn? Willem Engelachtige treiteraars!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *