Ga naar de inhoud

Preppakket of pretpakket?

Warmhouddekens? Een set gereedschap? Eerstehulpdoos met schone handdoek? Waarschuwingsfluitje? Radio op batterijen? Waxinelichtjes?

De Stentor, gealarmeerd en opgejut door Pieter-Jaap Aalbersberg (coördinator terrorismebestrijding en veiligheid), is sinds gisteren bezig onschuldige lezers de stuipen op het lijf te jagen. Want wat nou als een cyberaanval, een vulkaanuitbarsting en een shock and awe bombardement van een nader aan te wijzen vijand en Pasen en Pinksteren op één dag vallen? Terwijl uitgerekend in jouw straat een roofbende actief is die je vochtige doekjes en reservetandenborstel in beslag heeft genomen precies nu je oude tandenborstel versleten blijkt te zijn en er geen schoon water uit de kraan komt waarmee je de droge doekjes die je wel in grote hoeveelheden had ingeslagen (zal je altijd zien!) kunt bevochtigen? Dan heb je echt een probleem.

Ogenblikje… dank u voor het geduld, ik moest even de batterij van de muis vervangen en zowaar, mijn eigen Coördinator Rampenbestrijding (alias de huisdichteres) bleek over een aanzienlijke voorraad te beschikken, sommige bijna zo groot als wc-rollen.

Waar was ik gebleven? Die P-J Aalbersberg stelt kalmpjes dat iedere Nederlander zich 48 uur moet kunnen redden, zonder een beroep op hulpdiensten. Let wel, er worden van overheidswege geen noodpakketten uitgedeeld, wel komt er een voorlichtingscampagne.

Dus het motto is ‘ieder voor zich en de Prepshop voor ons allen’. Daar kun je overlevingspakketten inslaan die je in staat stellen als enige te overleven terwijl de rest van de straat / wijk/ wijde omgeving / het land / ons continent is weggevaagd. Misschien dat je met wat geluk nog een zwaar geprepareerde enkeling tegenkomt die je verdwaasd een kopie van zijn paspoort en verzekeringspolis laat zien en vraagt of je een loket weet waar hij een schadeclaim kan indienen.

Misschien komt het doordat ik uit de tijd van het ‘pretpakket’ kom dat ik het ‘preppakket’ moeilijk serieus kan nemen. Noem mij verwend, naïef, zorgwekkend zorgeloos… Of ben ik eerder defaitistisch / realistisch?

Ik zal er nog eens over nadenken, maar zoals het er nu voor staat, zal mijn preppakket bestaan uit (hopelijk droge) lucifers, een goed boek, waxinelichtjes en een kaars. Die kaars zal ik opsteken als ik het boek uit heb. Ik zal mij wenden tot de Allerhoogste, 48 uur non-stop, of net zo lang tot Aalbersberg en zijn genietroepen persoonlijk op de stoep staan.

Het logo van ‘Denk-vooruit’ dat ons moet bewegen de apocalyps een beetje serieus te nemen.


 

2 reacties op “Preppakket of pretpakket?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *