Ga naar de inhoud

Pakjes en pakjes

Nog één nachtje slapen, maar Sinterklaas is niet de enige reden dat er meer pakjes in mijn leven zijn dan gebruikelijk. Zo verscheen onlangs het derde deel van het Winkeldagboek van het Utrechtse antiquariaat Hinderickx & Winderickx, waar ik veel plezier aan beleef (zie hier mijn uitbundige lof voor de voorganger).

Het maken van pakketjes na internet-bestellingen wordt daar aan de Oude Gracht 234 als een soort corvee ervaren – het gaat ten koste van warmmenselijk contact met de ‘echte’ klanten. Tegelijk is zo’n pakketje natuurlijk ook een soort visitekaartje. Drie voorbeelden van de afgelopen week.

Eerst arriveerde er een buigzaam pakje van glossy-formaat, onder een orgie aan postzegels.

 

 

Het bleken de 366 pagina’s van Foarby it Boarkumer fjoer. Opengeslagen bij 366 : 2 = blz. 182-183. Het boek heeft geen blijvend letsel opgelopen door deze langdurige gedwongen spreidstand, maar toch… het deed mij pijn aan de ogen.

Op Marktplaats vond ik Het vaderpaard / It faderpaard van Tsjêbbe Hettinga (ja, het moet niet gekker worden met dat Fries!). Het boek ontving ik ‘in mint condition’ (het boek, niet ik), maar het pakketje had een bochel waar Quasimodo jaloers op zou zijn. De ‘particuliere verkoper’ (= amateur) had het overbodige deel van de plastic zak waarin het zat tot een prop gefrommeld/gerommeld en die tot overgave gedwongen met plastic tape.

 

Het volmaakte pakketje kreeg ik deze week. Het boek symmetrisch verpakt in neutraal papier, bijeengehouden door precies genoeg papieren plakband. Harde zwarte kaft? Hadden we een psalmenboek besteld?

 

 

Ah…! Er zat een sticker op: ‘Deze buitenkant is ter bescherming, uw bestelling zit hier in’. En jawel, alsof het ervoor gemaakt was, daar was de gewenste paperback.

 

Dat is de ware bibliofilie, dacht ik eerst vertederd. Hoewel… De emballage was het omslag van Buffy the Vampire Slayer. Toch ook een boek, in technische zin. Ik schoot in de lach. Het was een prachtig beeld: de wraakzuchtige antiquaar die met een sadistische lach een ramsjpartij vampierromans zit te slopen. Het binnenwerk wordt weggemieterd, de rest wordt dienstbaar gemaakt aan de ware literatuur. Het Bloedspoor, Kwaadaardige Sprookjeswezens, Halloween, De Bloedoogst… Ik lust jullie rauw!!

Dus ik zou zeggen, als ze een boek niet hebben bij Hinderickx & Winderickxs probeer het dan eerst bij Boekenthuis in Groningen. Al was het alleen maar om zo’n voorbeeldig pakje thuisbezorgd te krijgen.

 


 

 

 

 

2 reacties op “Pakjes en pakjes”

  1. Ik heb het genoegen gehad om Tsjebbe twee keer te zien, en vooral horen, optreden. Want bij het horen kwamen zijn gedichten pas echt tot leven. Zijn foardrachten zijn uniek. Bij Het Vaderpaard zit geen cd, dacht ik. Bij de tweetalige dichtbundel Vreemde kusten/Frejemde kusten, zit die wel: 8 gedichten, waaronder It faderpaard, Fries, dus ik versta er geen fuck van, maar wat is het mooi.
    Op Boekwinkeltjes wordt het boek enkele keren aangeboden, maar helaas met de vermelding: cd ontbreekt / zonder cd

  2. @Rigo: Ik heb een luisterboek van de bundel Equinox / Evenings (door Hettinga zelf gelezen) zodat ik in elk geval de juiste uitspraak erbij heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *