Ga naar de inhoud

Zelf een ui bouwen

In deze aflevering van de cursus land- en tuinbouw voor beginners bouwen we vandaag zelf een ui. Nou ja, een halve ui, maar voor wie die techniek eenmaal onder de knie heeft, is de stap naar een hele ui een peuleschil.

De meesten van ons die een hele ui nodig hebben (bijvoorbeeld om hachee te maken of een quiche), kopen er klakkeloos een bij de dichtstbijzijnde groenteman, Jumbo of Plus. En ontzeggen zich door hun gemakzucht het speciale genoegen dat de doe-het-zelver smaakt door zelf een ui te componeren. Het moet gezegd, het is een secuur werkje en geduld is een absolute vereiste. Maar wie het vaker doet, ontwikkelt algauw een zekere handigheid en gevoel voor het materiaal. Daarna wil je nooit meer anders.

N.B. Zorg voor verse rokken – als je ogen niet direct overvloedig beginnen te tranen, loont het zelf bouwen amper de moeite.

Het zorgvuldig sorteren van de benodigde uienrokken is het halve werk (zie plaatje 1).

 

Het eigenlijke bouwproces kan nu beginnen, maar eerst dient een principiële vraag te worden beantwoord: werken we van groot naar klein, of andersom? Voor het uiteindelijke resultaat maakt het weinig verschil, het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zelf begin ik liefst met groot – vanwege de speciale kick die het geeft wanneer je na lang pielen het laatste, kleinste, puntige stukje loslaat en het zich vrijwel zonder weerstand – dankbaar haast – nestelt in zijn voorganger.

Wie nog onzeker is over zijn uivaardigheden is het raadzaam eerst een proefmodel te maken, waarbij de verschillende schillen niet al te stevig worden aangedrukt. Forceren is taboe als je de perfecte ui wilt bouwen.

Er is één doodzonde: gebruik nooit (nooit, nooit!) de in de vakhandel verkrijgbare uienkit of uienlijm om ontsierende leegtes tussen de schillen op te vullen. Voor de rechtgeaarde uienbouwer bestaat er niet zoiets als een ‘quick fix’. Het eindeloos passen en meten van de rokken draagt bij aan de voldoening die de voltooiing geeft. Wie zijn toevlucht neemt tot kit en aanverwante hulpmiddelen is als een legpuzzelaar is die onwillige stukjes bijknipt met een nagelschaartje!

In de volgende les leren we de finishing touch: het dunne bruine waterafstotende jasje.


 

2 reacties op “Zelf een ui bouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *