Ga naar de inhoud

Chat GPT

Het grote broodmes (28 cm) is zoek sinds gisteren en zoals dat gaat (het lag niet in de la, niet in de broodtrommel, niet tussen de afwas en kwam ook niet uit zichzelf terug, quasi-onschuldig) werd het een obsessie. Nou ja, obsessietje. Niet zodanig dat ik de krant er voor liet liggen.

En zo werd ik door NRC herinnerd aan Chat GPT, een gratis taalmodel dat furore maakt onder frauderende studenten en ander schrijvend volk doordat het werkstukken en artikelen uitspuwt waar je bij staat. Het kan nog veel meer (computercode kakken, natuurkundige problemen uitleggen, Google zoekmachine vervangen, etc.). Ik veegde een dikke smurrie zurige scepsis van mijn bureau en ging naar de site.

Oei, het was druk, werd er gewaarschuwd. Maar de door mij bestelde ‘400 words on balkenbrij, take it or leave it?‘ zag ik zonder noemenswaardige hapering het scherm vullen. Dit is de slotalinea:

Overall, Balkenbrij is a traditional Dutch dish with a long history and cultural significance, but it’s a acquired taste and now it’s considered more of a specialty food. If you are interested in trying it, it is best to seek out a reputable restaurant that serves it and to be mindful of any dietary restrictions or concerns you may have.

Eén ‘sic’ (a acquired taste), maar toch… Het stuk leek te ontstaan op het scherm, dat was het fascinerende. Het was soms alsof een vingervlugge auteur bij een tweesprong in de tekst even in dubio stond. En (zonde om een goede obsessie weg te gooien!) Chat GPT raakte evenmin in de war van zijn tweede opdracht: ‘hoe vind ik een zoekgeraakt broodmes terug in de keuken – 250 woorden’. Hij schakelde over naar verzorgd, neutraal Nederlands, waarvan een paniekbezwerende werking uitging. Ziehier de moraal:

Als je na het volgen van deze stappen het broodmes nog steeds niet hebt gevonden, kun je overwegen om hulp te vragen aan andere huisgenoten. Zij kunnen misschien iets gezien hebben of weten waar het zich bevindt. Als het broodmes echt niet te vinden is, kan je altijd een nieuwe aanschaffen, maar het is fijn om te weten dat het teruggevonden kan worden als je grondig zoekt. Dus als je het volgende keer kwijt raakt, weet je precies waar te zoeken.

Chat GPT is ‘zelflerend’ en die instelling wil het mij ook bijbrengen. Het leegkieperen van de besteklade en overhoophalen van kasten zal mij – zelfs als het deze keer niets oplevert – tot een betere zoeker maken.

Al met al… ik zal het niet verbloemen: ik sta paf. Ik ga nog verder experimenteren (‘schrijf een recensie van 300 woorden over het nieuwe boek van Sylvia Hubers, ‘Aanraken!‘). Er valt veel meer over te zeggen (ik kan uit gemakzucht GPT aan zelfreflectie laten doen: ‘schrijf 400 woorden over de gevaren van AI voor de ontwikkeling van kinderen’), maar misschien moeten jullie eerst zelf eens kijken.

NRC over GPT Chat: zie hier.


 

 

9 reacties op “Chat GPT”

 1. Fascinerend! Vooral de gedachte dat we ook dit binnenkort alweer normaal vinden.

 2. Marius Jaspers

  @Brigit: Ja, en wij ouderwetse handwerkers maar ploeten op onze teksten…

 3. Sommige mensen helpt het bij het zoeken als ze bidden tot de heilige Antonius: “heilige Antonius beste vriend, zorg dat ik het broodmes weer vind”

 4. Marius Jaspers

  Dank, Harry! Zolang de onwetendheid nog betrekkelijk simpel aan te tonen is (zoals hier bij schaken) is er weinig aan de hand. Maar ja…
  Terzijde: wat was t ooit grappig om de eerste schaakcomputers te plagen!

 5. Zelflerend, zeer belangrijk inderdaad… je loopt wel risico dat mensen in de toekomst liever met chatbots willen communiceren dan met andere (domme) mensen. Of is dat dat nu al gaande?

 6. Ik moet dit even verwerken.Duurt nooit lang bij mij. Zo. Klaar. Fantastisch wat een kansen! Ben wel blij dat mijn gedachten nog wel vrij zijn. Dat deze stap er nog altijd aan vooraf gaat.Hier ga ik over nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *