Ga naar de inhoud

Huisje, tuintje, auto

De Stentor (25 januari) schrijft over bouwproject de Noordmanshoek in Wijhe. Zeven jaar is er over de plannen gedelibereerd, met als uiteindelijk voorstel dat er zeventig huizen komen (aanvankelijk waren er dertig gepland). Gemaakt van duurzame materialen en zelfvoorzienend in het energiegebruik. Best hip. Een voorbeeldig staaltje burgerparticipatie leek het bovendien te worden, tot er op de valreep uit de lokale politiek bedenkingen rezen.

De VVD heeft plots becijferd dat er veel meer woningen (200 à 300) op het terrein passen. En fractievoorzitter Ronnie Niemeijer van Gemeentebelangen betwijfelt of de woningen wel ‘normaal genoeg’ zijn voor bewoners van Olst-Wijhe.

 

Zie verder https://noordmanshoek.nl

Normaal genoeg? Dat onderbouwt Niemeijer als volgt: ‘Een Sallander is traditioneel. Met een huisje, tuintje en auto voor de deur. Dat is dit niet. Het huisje heeft geen tuintje en de auto staat honderd meter verderop.’

Wat mij frappeert is vooral Niemeijers argument van die eenzame auto, ‘honderd meter verderop’. Honderd meter!!! Dat is kennelijk niet alleen fysiek een onoverbrugbare afstand (hoe moet je daar dan komen, zonder auto? ). Maar denk ook aan het psychische leed dat zo’n scheiding oplevert voor een normaal mens. De traditionele Sallander zal zijn auto dermate missen dat hij in pyjama wegsluipt uit de echtelijke sponde om de nacht door te brengen in en met zijn gezinswagen.

Weliswaar zal niemand gedwongen worden om naar Noordmanshoek te verhuizen, maar kennelijk is enkel de gedachte aan zo’n schrijnende situatie (en dat maal zeventig!) voor Niemeijer al ondraaglijk. En dan hebben we het over het ontbreken van de tuintjes nog niet eens gehad. Nou is Gemeentebelangen hier de grootste partij (bijna 30% van de stemmen), dus in die zin hebben ze enig recht van spreken als het om het beeld van ‘de Sallander’ gaat.

Desondanks… Noem mij abnormaal, maar het laat me niet los. Het benauwt me zelfs een beetje. Al was het maar omdat ik zelf geen rijbewijs heb. Huisje-tuintje-autootje… Dat moet toch een karikatuur van een karikatuur zijn? Allerlei varianten dringen zich op:

Een Sallander is traditioneel. Overdag drinkt hij liefst water uit de regenton of anders bier. Geen speciaalbier. Op zondagmorgen gelooft hij in God. Zijn sport is voetbal (op zondagmiddag en woensdagavond).

Een Sallander is traditioneel. Hij leest alleen de Reklamix. Hij draagt jacks met veel ritsen en zakken en denkt niet aan zijn figuur. De voortplanting speelt zich af onder een zwarte deken van paardenhaar, op Aswoensdag.

Een Sallander is traditioneel. De vrouwen kantklossen hun eigen vitrage en gluren samen met hun man door de kieren als er niks op tv is. Ondertussen eten ze droge worst en dobbelsteentjes spek. Velletjes en zeentjes spugen ze uit in de tuin.

Een Sallander is traditioneel. Als hij een gecompliceerde beenbreuk heeft, spalkt hij die zelf. Voor de helmplicht geldt een uitzondering in de regio, want volgens de EU hebben alle inheemse bewoners een massieve schedel en een dikke huid.

Alle Sallanders zijn traditioneel. En dus zijn ze allemaal krek hetzelfde. Zonder uitzondering. Er zijn hier nooit meningsverschillen. Dat vinden ze heel normaal. Omdat iedereen zo gewoon is.

Ronnie, laat je het me weten als er iets niet klopt of moet worden genuanceerd?


 

3 reacties op “Huisje, tuintje, auto”

  1. Ronnie Niemeijer

    De mooiste karaktereigenschap van de meeste Sallanders wordt helaas niet genoemd, namelijk dat als iemand stigmatiserend over ze spreekt, ze de schouders ophalen en verder gaan met hun leven.

    En doe jezelf en alle Sallanders een plezier en lees de toekomstvisie van de Kracht van Salland, opgesteld voor, door en met Sallanders. En lees vooral hoofdstuk 2.3.1 enkele malen door!

    https://www.dekrachtvansalland.nl/documenten/documenten/toekomstvisie-salland-2023-2030.pdf

    Veel woonplezier in onze mooie gemeente toegewenst!

  2. @ Ronnie: ik ben dol op Sallanders, begrijp me niet verkeerd! En aan mijn huiswerk / de toekomstvisie kom ik ergens dit weekend vast wel toe. Veel wijsheid bij de besluitvorming, Marius

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *