Ga naar de inhoud

Bos- en bermactivist

De hagepreker is vrijwel uitgestorven; wel is hier in de omgeving een berm- en bosactivist uh… actief (dat klinkt raar maar anderzijds, je zal ook wel inactieve salonactivisten hebben, met het slappe excuus dat ze de juiste milieuvriendelijke lijmsoort niet kunnen vinden, of dat hun Museumjaarkaart eerst verlengd moet worden).

Onze lokale berm- en bosactivist heb ik nog nooit in het wild kunnen betrappen. Het is een schuw, zo niet ongrijpbaar wezen. Vorig jaar, toen er nog wel eens een nieuwe covid-variant op wou duiken, richtte hij zijn ideologische gifpijlen op het vaccinatiebeleid.

De teksten (kernachtig, op zijn zachtst gezegd) werden met touwtjes en elastiekjes bevestigd aan struiken en stammen op landgoed De Gelder en om de houdbaarheidsdatum wat verder richting eeuwigheid op te schuiven had hij ze gelamineerd. Om het nog spannender te maken: The Great Laminator heeft een onverzoenlijke vijand. Op een dag ontmoetten wij een vrouw in jagersgroen regenpak die het uitlaten van haar hond combineerde met het verwijderen van zoveel mogelijk van die vervloekte kaartjes. Ze had thuis al een hele stapel, zei ze verbeten.

Ik vond het een intrigerend gegeven: die activist(e?) met zijn/haar huisvlijt en die contra-activiste met hond (speciaal afgericht?) die zijn spoor volgt. Een plattelandspropagandaoorlog.

Die leek post-covid een stille dood gestorven, maar deze week troffen wij langs een landweggetje tussen Wijhe en Elshof een karikatuur die erop zou kunnen wijzen dat The Laminator zowel zijn werkterrein als zijn interesse heeft verlegd.

 

Rob Jetten! Als er één politicus altijd al gelamineerd uitziet is hij het, dus wat dat betreft was het overbodig werk geweest. En de tekst kon ik niet ontcijferen.

In het paars stond iets met ‘Klimaat’ en dan ‘de beste jackpot ooit’. Het geel is voor mij onleesbaar (ik had die sticker achteraf mee moeten nemen). De kans op een positieve strekking acht ik miniem, want over het klimaat is werkelijk niemand tevreden. Wat ik me vooral afvraag: hoe groot schat The Laminator de kans dat iemand dankzij zijn zendingswerk tot nieuwe inzichten komt? Zijn lidmaatschapskaart van D66 daar in de berm verscheurt en zich bekeert tot… Nou ja, dat kon ik dus niet lezen.

 

P.S. Meer over verbleekte stickers: de Geest van Halsema


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *