Ga naar de inhoud

Op het droge

Straks onthul ik… (ik lijk het RTL Nieuws wel) waarom ik mijn diploma Schapenredder A buiten mijn schuld weer niet heb gehaald.

Maar eerst, mijn middagwandelingen van de afgelopen drie dagen. Ideale omstandigheden. Te weinig wind om een Chinees ballonnetje zo klein als een pingpongbal naar een naburig continent te drijven; vrijwel wolkeloze hemel en (niet onbelangrijk) de tektonische platen onder onze provincie hadden vrede met hun ligplaats. Het voelde eerst oneerlijk, maar dat ben je vergeten zodra je bij Vorchten de eerste hazen door de wei ziet dazen. En reeën.

Ik wou er graag een voorbode van het voorjaar in zien. Ach, als er twee MIG-straaljagers samen waren opgestegen, had ik het ook nog romantisch uitgelegd die middag. Net als de volgende middag, bij landgoed De Gelder. Ook daar weer hazen (als stadsmens in transitie vrees ik natuurlijk toch dat een of andere langooroloog me er fijntjes op wijst dat het konijnen zijn – dat zou dan wel jammer zijn van de onbedwingbare woordspeling die nu ieder moment kan komen). Het waren er zeven. Die beesten hadden het rijk alleen en deden waar ze zin in hadden.

 

 

Lange sprints, maffe sprongen, gelikte konijnimitaties en soms zaten ze op hun dooie akkertje in de zon.

Onthaast (zo, dat lucht op!).

Nu dat schapenredden nog. Ooit bij Spaarndam weerhield de huisdichteres mij van een heldenrol en werd een spartelend schaap niet door mij op het droge gelegd maar door een man in een smetteloos wit pak (zie Held en anti-held). Ditmaal arriveerde ik te laat op de plek des onheils. Veel te laat. Het duurde ook even eer is doorhad wat er loos was en dat die baal viezigheid ooit deel van een kudde was.

 

Ik belde aan bij een huis verderop. Een vriendelijke man met een professioneel getrimde grijze baard en dito snor luisterde kalm naar mijn verslag. Ja, hij wist ervan; de politie was verwittigd. Niemand in de omgeving miste een schaap. Hij hoopte dat de kadaverophaaldienst spoedig zou komen.

Hoe duidelijk wil je het hebben? Vandaag was het schaap inderdaad weggehaald. En de hazen waar ik op hoopte vertoonden zich niet. Om niet met een nare foto te besluiten voeg ik deze toe. Een mislukte, hoewel… Hij zou gemaakt kunnen zijn door een schaap een haas met een bodycam.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *