Ga naar de inhoud

Spac op cv

‘Als je je leven vijf keer mocht overdoen, welke beroepen zou je dan kiezen?’

We wandelden met mijn nichtje van tweeëntwintig, in haar cv ergens aangeland tussen de bachelor wiskunde en een nader te bepalen master, dus dan kan je dit soort vragen verwachten.

“Strandjutter” flapte ik eruit (we hadden net De jurk en het scheepswrak gezien, over Texel) en daarna deed ik mijn best een evenwichtig pakket samen te stellen met de nodige vrijheid, buitenlucht en voldoende sociale, creatieve en intellectuele ontplooiing – ik werd in mijn eentje zoiets als het team van de Britse serie Coast, met een historicus, duiker, archeoloog, zeebioloog, etc. En nu nog een oud ambacht erbij, opperde ik, het gegnuif van de huisdichteres negerend (zij heeft recht van gnuiven, als kroongetuige van mijn vele tragische doe-het-zelf-fiasco’s). “Het is een nieuw leven, hè! Kastenmaker lijkt me wel wat of meubelrestaurateur.” En desgevraagd was ik ook niet te beroerd nog een 24-delige satirische roman te schrijven. Als je toch meerdere levens hebt…

Geldschieter zat er dus niet bij, of fondsbeheerder, daytrader, spac-bestuurder, durfkapitalist of risico-investeerder – de financiële markt heeft niet mijn warmste belangstelling.

Wat een ‘spac-bestuurder’ is weet ik pas sinds vanochtend; het werd me uit de doeken gedaan in NRC. Een spac is een ‘lege beurshuls’ – het zijn bedrijven die niets maken of verkopen, maar louter geld inzamelen om daarmee een ánder, niet-beursgenoteerd bedrijf over te nemen.’ Je kunt er puissant rijk mee worden, wordt mij uitgelegd, op voorwaarde dat je eerst al gewoon heel erg rijk bent.

Geef het een eerlijke kans; raken jullie hier opgewonden van? Voor mij klinkt interesse in spacs als een rare seksuele afwijking waarbij iemand graag naar binnen loert bij een nog onverhuurd kamertje aan de Wallen.

‘Spac’ is geen kruising tussen ‘Smac‘ (het blikje vleesderivaat) en ‘Spam’ (behalve ongewenste mail ook het Engelse woord voor Smac). Het staat voor ‘special purpose acquisition company‘. Een veel te slim iemand heeft het bedacht en in 2021 was er een spac-hype, zo lees ik. En als er eind 2023 een nieuwe crisis is in het bankwezen, komt het doordat er veel te veel veel te slimme iemanden hun gang kunnen gaan.

Toen ik toch verdwaald was op de economische pagina’s, zag ik ook het bericht over cryptobeurs FTX, een handelsplatform waar ze op onnavolgbare wijze goochelden met enorme bedragen. Op een gegeven moment was er een slordige 50 miljoen zoek en oprichter Sam Bankman-Fried (31 jaar) sprak erover alsof hij een HEMA-leesbrilletje zocht in een chaotische studentenkamer. FTX, dat 2 miljard beheerde, is inmiddels failliet na een bank-run. Ik geef hier de laatste twee zinnen van het artikel.

‘Inmiddels zijn tegen Bankman-Fried diverse aanklachten ingediend. Hij zit bij zijn ouders thuis met huisarrest, in afwachting van het proces tegen hem.’

En nu maar hopen dat die snotjongen als zijn ouders even niet opletten toch weer met miljarden gaat spelen…


 

2 reacties op “Spac op cv”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *