Ga naar de inhoud

Maatje 16

Een verloren peuterschoentje in de berm bij guur weer en ik (geen kinderhouder) zag altijd een hartverscheurend drama voor me. Een weerloos kindervoetje dat zonder dat pap- of mama het merkte tussen de spaken is geraakt, zijn schoentje verliest en daarna onbeschermd de winterse kou moet trotseren. Bij thuiskomst is alle poezeligheid eruit gevroren en er druppen van die opgevoerde biggeltranen op neer zoals alleen ontroostbare kinderogen die produceren. Zo smartelijk!

 

 

Zondag (we waren een paar dagen in Haarlem) zag ik weer zo’n weesschoentje staan, op een vluchtheuvel. Maatje 16? Ik (geen kinderhoeder) heb de minischoeiselmodes niet op de… uh… voet gevolgd, maar het zag er voor mijn gevoel nodeloos trendy uit. En ineens zag ik een andere scène voor me – een hummeltje dat zich niet laten wilde temmen; dat de westerse beschaving principieel verwierp en als kleine wilde (al dan niet nobel) door het leven wilde. Red-Rag, Develab, Brakkies, Keq, Shoesme?

 

 

Ze proberen je in te snoeren en een imago aan te smeren nog voor je goed en wel zindelijk bent. Tijd voor een daad van verzet! Weg met consumentisme en globalisering! Dus zodra je in je bakfiets zit, wring je je in alle bochten om je te bevrijden van die knellende rotdingen en als het ondanks de dubbel gestrikte veters eindelijk gelukt is, smijt je ze triomfantelijk over de rand. Trots en barrevoets zal je door het leven gaan!

 

 

Meer jeugd: bij de Schouwburg stuitte ik op een voorbode van Koningsdag. Of was het een nabode van vorig jaar? Het was pas 16 april maar de hele stoep was al geclaimd door aspirant-verkopers. Ik noem hier slechts Teun & familie, Anna + Pieter, Joep en Anneke, Kobus broederlijk naast Janus (in hetzelfde handschrift, twee afzonderlijke kavels). Ouderwetse handelsgeest?

 

 

Zoals Europese grootmachten zich in de negentiende eeuw haastten om Afrika op te delen in kolonies… Zijn het de winstbeluste ouders die de kiddo’s opjutten? Werden de eerste demarcatielijnen rond Valentijnsdag getrokken, of al eerder, met Driekoningen? Kan iemand me bijpraten – een hondenuitlater, een liefhebber van de haring van Willy of een trouwe bezoeker van PHIL.. (Ja, daar staan TWEE puntjes!) Want het gaat bar slecht met de jeugd en ik meen hier toch een van de oorzaken op het spoor te zijn.

 


 

2 reacties op “Maatje 16”

  1. Het Phill. De nieuwe tijd, net wat u zegt. Het is nu wachten tot Het Patronaat niet inclusief genoeg, want enkel Rooms, gevonden wordt.

  2. Ach ja, al die naamsveranderingen. De Meerse in Hoofddorp is nu C.. Inderdaad met punt. Phil. is mijn werkgever dus ik onthoud mij van kritiek. Ze verwachten er veel van; een grote toeloop van betalende culturisten. Nu nog een verbouwing (o.a. een nieuw entree) en een kunstwerk! Het wordt vast mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *