Ga naar de inhoud

Flitscorso

Wat Vlaggetjesdag is voor Scheveningse haringliefhebbers en rokjesdag voor columnisten (pronoun ‘hij’), is het Bloemencorso qua algemene opwinding voor bewoners van de Bollenstreek.

De huisdichteres is er zo een. Geboren en deels getogen in Sassenheim. En als je als vierjarig meisje gedroomd hebt van een carrière als bloemenfee of tulpenprinses hoog op een praalwagen, schud je dat de rest van je leven niet zomaar af. Derhalve liet ik me in onze Haarlemse jaren enkele malen meetronen om bij de Turfmarkt of het Verwulft in de moordende hyacintenmeur tussen reikhalzende Fransen en Chinezen te staan; of anders ‘s zondags in de herkansing op de Nassaulaan te aanschouwen wat nijvere handen in Lisse of De Zilk dat jaar bij elkaar hadden gefröbeld.

Het toeval wilde dat we gisteren in Haarlem waren, maar het schema liet niet toe dat ze even ging kijken. Spijtig, voor haar (zelf kon ik er goed mee leven). Evenwel, na een geslaagd optreden bij Words&More in het Badhuis, in de Leidsebuurt, zaten we tegen een uur of zeven bij de bushalte voor de schouwburg. Bus 346 had vertraging, net als alle andere bussen en even later werd duidelijk waarom.

Er naderde een landbouwtrekker. Waren wij (plattelanders in transitie) ook eens een dagje in de stad! Ah… het waren heel veel trekkers… Aanvankelijk schoten we in de lach. Er zaten grimmig kijkende kerels op, verkleumd. Het was kil en het regende. Hillegom was nog ver, viel van de koppen af te lezen. De opzwepende muziek was uitgezet en de bijbehorende dansmariekes zaten weer warm thuis bij de radiator. Studio Sport was al begonnen. VIER DE LENTE?

Maar daarna werden we getrakteerd op een soort flitscorso. Hoog tempo, de caravaan trok lekker vlot langs – dat was langs het Spaarne wel anders – en we zaten eerste rang.

 

 

 

 

 

En kennelijk is er voor die praalwagens een betere laatste rust- / verlepplaats gevonden dan in 2010, toen ze nog roemloos werden ontmanteld ergens bij de Sporthal (zie het schokkende Reis door Europa).

Trouwens, ik kreeg een lief hieperdepiep-briefje van mijn immer attente schoonmoeder. Dagklad (ooit begonnen als Raarlems Dagklad / later RaDa) bestaat vandaag achttien jaar. Zestien jaar Haarlem, twee jaar Wijhe. En wees gerust, trouwe en ontrouwe lezers, de voltallige eenpersoons hoofdredactie wil van stoppen voorlopig nog niets horen.


 

 

 

 

3 reacties op “Flitscorso”

  1. Mooi handschrift! Spreekt zelfvertrouwen uit, dacht ik te denken. Grappig, ik zag het zelfde tafereel maar dan vanuit de Schouwburg. Niet alleen is Hillegom, ook de lente is nog ver weg al trekken de bloemen zich er weinig van aan.

  2. Irene Ziegelaar

    Wat heerlijk om die foto’s te zien van mijn geliefde Sassems bloemencorso. Ik ruik de hyacinten weer. Ook ik droomde 60 jaar geleden van een plekje op zo’ n kleurige wagen. Een kanten jurk aan en maar zwaaien! Het is nooit werkelijkheid geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *