Ga naar de inhoud

Groen en/of geel

Zondag maakte ik een wandeling. De natuur, die de dingen niet graag half doet en amper maat houdt, was buitengewoon gul geweest met geel. Geelgeel!

De diversiteit was er lelijk bij ingeschoten, dat moet gezegd, maar mij hoorde je niet klagen. Twee gele soorten die zelfs ik (dysbotanie-lijder) zonder hulp van Plant-nerd kon thuisbrengen overwoekerden de weilanden; ze lieten nog net genoeg ruimte voor de brutaalste groene grassprietjes, maar het ging duidelijk niet van harte. We hebben het over de (gele) paardenbloem en de (gele) boterbloem.**

Ik nam een paar foto’s van die overweldigende geelheid en plakte er een onder mijn stukje over het congé van Hans Ree bij NRC. Op Facebook kwam prompt een reactie die mij in verwarring bracht. ‘Ze houden veel van stikstof.’

Het leek me sterk dat dit een neutrale mededeling was. Ik ken de man die het schreef als een onvervaarde Bomenridder, Takkenredder en Twijgenhoeder. Dus zijn stikstofstandpunt laat zich raden. Niettemin… ‘Ze houden veel van stikstof”? Het klonk half als een verwijt. Aan die onprincipiële, opportunistische bloempjes. En aan de mens – de rijdende, vliegende, fokkende, bemestende, nijvere, rusteloze Mens.

Dijk bij Opduur, Den Nul

Ik benijd hem niet, die zurige natuurvriend, zelfs al staat zijn gelijk buiten kijf en weet hij alles van productieweilanden (zie hier). Het is een vreemde tegenstelling als juist de liefde voor de natuur je belet te genieten van zulke aangeboden bloemenpracht. De ‘natuurlijke’ reactie op zo’n geel tapijt kan er wat mij aangaat maar een zijn: ‘GOHHHHHH…! GOH… GOH… GOH, WAT IS DIT SCHITTEREND!!!!’

**Ahum… Boterbloem? Er zijn honderden soorten.

De NS helpt een handje mee met de vergeling

P.S. Gele toegift: deze groenling(?) / geelling (?) hield zich twee dagen op in onze tuin, steeds op dezelfde tak


 

4 reacties op “Groen en/of geel”

 1. Jouw foto ingevoerd in de app Google Lens : Groenling
  De groenling, groenvink of groninger is een zangvogel van familie van de vinkachtigen.
  Het is een beschermde inheemse soort.
  Wetenschappelijke naam : Chloris chloris

  Wil je het zeker weten : luister naar de geluiden en vergelijk die met de geluiden, die je kunt horen in vogelbescherming.nl (herkenning-zang-roep-alarmroep).
  P.S. Hoe is het met je oogprobleem ?

 2. Marius Jaspers

  Ik kwam ook bij groenling uit maar durfde de ontsnapte kanarie niet uit te sluiten.
  Het oog is niet 100% maar doordat t went lijkt het wel vaak zo.

 3. De paardebloem (lekker ouderwets zonder die overbodige n) is behalve mooi ook nog zeer veelzijdig medicinaal. Kan zomaar onze nationale bloem worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *