Ga naar de inhoud

Andere NS-stations…

Om een reden die mij ontgaat, maakt de NS op NS-stations reclame voor NS-stations. Je zou hopen dat de NS-stations de beste reclame voor zichzelf waren, maar los daarvan… als je per se reclame voor treinstations wilt maken, doe het dan in een parkeergarage of bij een benzinestation.

Als autoloos burger reis ik vaak vanuit station Wijhe. In deze meimaand zit je er gratis op de eerste rang bij de dagelijkse Songfestivals die de lijsters en merels houden op het aangrenzende Landgoed De Gelder. Ik zou nooit op het idee zijn gekomen om te klagen over dat station, maar er knaagt iets sinds die reclamecampagne. Ik ga de precieze teksten niet bij elkaar googelen, maar dit is de strekking:

Op 87 NS-stations zijn watertappunten.
88 NS-stations hebben de monumentenstatus.
Op 23 NS-stations staat een openbare piano.
In alle NS-stations samen zijn 18.572 winkels.
Op 123 NS-stations zijn automatische toiletten (hoeveel stations geen rioolaansluiting hebben staat niet vermeld).

Wij hebben niks van dat alles. Soms lijkt het wel of ze het er in willen wrijven en Wijhe een minderwaardigheidscomplex willen aansmeren. ‘Op 28 stations kun je afval gescheiden weggooien.’

Pal daarnaast staat een prullenbak van een vooroorlogs model, uit de tijd dat het milieu nog lekker schaamteloos vervuild mocht worden. Of is de tekst een aanmoediging om je plastic-afval mee te nemen naar een van de 28 stations waar het wel kan worden gescheiden?

Trouwens, om niet negatief over te komen, Wijhe is wel het station met de fraaiste, intrigerendste pylon. Hij staat sinds kort solitair op perron 2 en lijkt erg overtuigd van zijn bestaansrecht. Duidelijk een blijvertje: met betonnen fundering en op vier punten bevestigd met solide bouten. Blufferig, reflecterend rood/wit, dat… dat… dat… uh…

Mij ontgaat de bedoeling ten enenmale. Een blaasinstrument lijkt het me niet (in afwachting van een echte concertvleugel). Een waarschuwing voor gladheid bij een nog aan te leggen watertappunt? Een scheidingspunt voor micro-afval of een hogenood-urinoir? Ik sluit niet uit dat er binnenkort elders in het land posters verschijnen met:

Er is één NS-station met een reflecterende, volstrekt overbodige pylon, die over 150 jaar best eens de monumentenstatus zou kunnen krijgen.


 

 

 

3 reacties op “Andere NS-stations…”

  1. Misschien is het een afluisterapparaat, ik zou maar oppassen als ik jou was.
    Het staat er echt niet voor niets 🤣😄🫢.

  2. De locatie van deze pylon behoeft een nadere inspectie met een hoge prio. Ik zet het in de agenda voor morgen. Er zijn vermoedens.

  3. Vandaag het voornemen gehad om een nadere inspectie te houden bij de pylon. 200 meter voor aankomst bij station Wijhe (komend per trein vanuit richting Zwolle) vroegen wij een jongeman, die voornemens was uit te stappen, of hij wist waarom die pylon daar stond en we lieten de pylonfoto via onze mobiel zien.
    “Dan vallen de mensen toch niet in het zinkgat dat er onder zit”, was zijn verhelderende antwoord. Probleem opgelost. In plaats van uit te stappen, besloten we om te blijven zitten en via Deventer direct weer terug naar Haarlem te reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *