Ga naar de inhoud

Onderwatermadeliefje

Alsof de strijd om het bestaan nog niet meedogenloos genoeg is in de vrije natuur, moet er nu ook nog gevochten worden om de titel Nationale Bloem.

Er was een longlist/langlijst van 40 bloemen, die te lang/long is om hier bloedig met vier vingers uit te typen (voor het goede begrip, ik heb tien vingers, maar typ met vier – die andere zes hangen maar zo’n beetje onduidelijk rond boven het toetsenbord), dus ik houd het bij de kortlijst, die het voordeel heeft dat hij niet zo long/lang is: 1) madeliefje 2) fluitenkruid 3) kievitsbloem 4) paardebloem 5) pinksterbloem.

Een top-vijf waarvan ik (erkend floranalfabeet) liefst vier van de vijf bloemen ken? Ik vertrouw het niet helemaal. En hé, de boterbloem staat er niet tussen! Hebben ze mijn ode aan de geelheid niet gelezen? Als je dan toch een Bloem des Vaderlands kiest… Iets met zuivel, BBB-bestendig, hoe kan die boterbloem ontbreken? They stole the election!!!

Er werden 25.000 stemmen uitgebracht in de voorronde, begrijp ik. De winnaar wordt op 4 juni bij Vroege Vogels bekendgemaakt en de stembus blijft tot 2 juni open. Omdat ik altijd voor de onderhond/underdog ben, hoop ik op de kievitsbloem. Al zou ik hier ook een lans willen breken voor het onderwatermadeliefje.

De Verzamelde Humorloze Botanici: “Ja, dat haalt je de koekoeksbloem! Bespaar ons je ongein! De muurbloem had je zeker ook nog willen nomineren? De droogbloem? De maizenabloem? De hoofdroos? Kan het nou nooit eens een keer serieus in Dagklad? In 2011 werd de Schiphol-gans al genomineerd voor Vogel van het Jaar en nu dit weer!”

Nee, ik meen het. Dit weekend liepen we langs de IJssel naar de Duursche Waarden en daar zagen we ze. Madeliefjes die de grens hadden opgezocht. Een gokje gewaagd. Het had goed uit kunnen pakken voor deze gelukszoekers.

Maar ja, de IJssel kent zijn ups and downs/op-en-neers, er is soms weinig peil op te trekken. Dus tenzij het water vliedensvlug daalt, zullen deze onderwatermadeliefjes de dag van de bekendmaking niet halen.

Terwijl miljoenen soortgenoten van vreugde dansen en de overwinning vieren worden zij besnuffeld door onderwaterkarpers… Nee, doe toch maar de kievitsbloem.

 

 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *