Ga naar de inhoud

Geen hoogvlieger

Twee geluiden die ik niet eerder hoorde hier.

Ik zat te schommelen in de dommelstoel of te dommelen in de schommelstoel, daar wil ik vanaf wezen, maar hoe dan ook, ik hield me bezig met een onschuldige, geluidloze vorm van inactiviteit. Ollie de kikker zat te loungen op zijn zelfgebouwde mos-sofa bij de tuinvijver en te hopen dat insecten zich aan kwamen bieden in de buurt van zijn bek. En als er in belendende tuinen al werd gewied of gesnoeid, dan uitsluitend met zachte hand: alom heersten vredigheid en rust. Tot de hel losbrak zonder tien tellen vooraf.

Een ontsnapte Mig? Een opgevoerde Joint Strike Fighter? Een losgeslagen F-16? Een F-35? Een F***-All? Een, twee of een heel squadron?

Er was geen tijd om mijn verrekijkertje af te stoffen of bij Coolblue een raketwerper te bestellen. Wegduikend onder mijn bureau zag ik in de verte nog net het silhouet van een straaljager, spectaculair om zijn as wentelend. Een minuut later zou hij ergens bij Arnhem vliegen of gecrasht zijn in Olst omdat iemand zonder vergunning een duiventil op zijn huis had gebouwd die nog niet was meegenomen in de laatste software-update.

‘Kan het wat zachter!!!!!!!!!!!!!!!!’ roepen had duidelijk geen zin meer.

Ollie de kikker was zoek – van schrik ondergedoken of weggesprongen. Ik bestelde bij Coolblue een zelfdefibrillator, voor het geval er nog een retourvlucht kwam en vroeg me af hoe het zat met die oefenvluchten. Dat piloten in de lucht trainen met vliegtuigen kan ik billijken (met alleen maar grondoefeningen zet je jezelf op een 0-3 achterstand als het om het echie gaat tegen de Russen of Chinezen), maar waarom zó laag dat er een spoor van gebarsten zonnepanelen en geknapte trommelvliezen door het land loopt?

Ik keek nog even bij www.vliegtuigvolgen.com of ik meer kon vinden over die vlucht, maar gaf het al snel op. De kaart van alles wat zich om 16 uur in het luchtruim bevond, deed denken aan die keer dat ik die rijpe perzik op de schaal was vergeten toen ik op vakantie ging, zodat de fruitvliegjes zich ongestoord drie weken konden vermenigvuldigen en er bij thuiskomst een gele mutant was ontstaan.

Dat andere nieuwe geluid vanmiddag waren scholeksters. Ze zitten soms langs de IJssel-oever, maar momenteel wagen ze zich in het dorp. Gisteren wees iemand me op een paar van die druktemakers bij de Brabantse Wagen, maar hierachter hoor ik ze ook. Vreemde beesten! In Haarlem zag ik er ooit een bij het Kleverpark, midden in de stad. Of het een goed teken is weet ik niet – ik dacht ergens gelezen te hebben dat ze alleen de bewoonde wereld in trekken vanwege voedselschaarste.

Nou, vanavond zijn de decibellen op de vingers van één hand te tellen, dus laat ik de rust maar niet verstoren door al te lang op mijn toetsenbord te tikken.


 

7 reacties op “Geen hoogvlieger”

 1. Mosterd na de maaltijd, maar een F-35 en een Joint Strike Fighter zijn één en hetzelfde ding.
  Wat betreft de herrie: je kan een klacht indienen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/defensieterreinen/vraag-en-antwoord/waar-kan-ik-melding-maken-van-geluidsoverlast-van-militaire-vliegtuigen

  Wat betreft Scholeksters: dat je die kennelijk als een zeldzaamheid beschouwd in de bewoonde wereld ligt echt aan jou. Op veel plekken in Nederland broeden Scholeksters namelijk op platte daken met grind. Verder transformeert een deel van de Nederlandse Scholeksters ‘s zomers van kustvogel tot weidevogel. Ik zie ze hier (Dordrecht c.q. de Alblasserwaard) ook regelmatig. Of ze voedselgebrek lijden is me niet duidelijk, wel duidelijk is dat de Scholekster in aantal achteruit gaat.
  En als je erop gaat letten: je ziet er bijna altijd twee (soms meer) tegelijk. Een paartje Scholeksters blijft elkaar een leven lang trouw en als je er één ziet, is de ander niet ver uit de buurt.

 2. V.w.b. die straaljager: ik denk dat men alvast begonnen is Oekraïnsche piloten praktisch te trainen (er zijn F-16 tweezitters) in laagvliegen “onder de radar”. Als techno op 110 decibel kan en mag, dan zeker een F-16; die is voor het goede doel, haha! Bovendien kan hij die duiventil automatisch ontwijken met Terrain Following Radar aan boord.

 3. @H.V. : Er zijn dingen die ik mijzelf bespaar. Voor klachten kun je telefonisch ‘inspreken’ – dat is hetzelfde als die F-16/35 naroepen.
  @O’geer: de vergelijking met techno gaat in zoverre niet op dat die DJ’s niet onaangekondigd over komen vliegen met hun tyfuslawaai, maar stationair herrie maken, waardoor ze in ieder geval te ontvluchten zijn. Kunnen ze de F-16 anders laten oefenen boven festivalterreinen, waar iedereen toch al oordopjes draagt?

 4. Paula Hulsbosch

  Wat een heerlijk gedommel en geschommel. Klinkt als puur geluk/genieten. Jammer van de verstoring, maar vooruit, ik hoop dat de kikker weer is opgedoken!!

 5. @Paula: The return of the legend! Ollie (k)waakt weer bij ons sinds vanochtend. En ook bij het nestkastje is nog druk luchtverkeer van de koolmezen. Allemaal goed nieuws dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *