Ga naar de inhoud

Voorwaardige bibliotheek

Wijhe krijgt een voorwaardige volwaardige bibliotheek, concludeerde ik toen ik de raadszaal verliet, tevreden over mijn dorp.

Eerder schreef ik hier over mijn afkeer van het woord ‘servicepunt’; over de kans op een eenmalige subsidie van €220.000 om een volwaardige bibliotheek op te zetten, met ruimtes voor workshops en taalles. En… uh… een poëziekast? Als je het mij vraagt is een bibliotheek er ook voor mensen die allang goed kunnen lezen en niet alleen voor de laaggeletterden waarvan we er in Olst-Wijhe meer hebben dan landelijk (17% : 12%).

Die laaggeletterden heetten in het debat ineens ‘laagtaalvaardigen’, een woord waarmee vooral de fractie van Gemeentebelangen worstelde naarmate de avond vorderde. En de avond vorderde heel lang en langzaam door…

De publieke tribune zat vol en de betrokkenheid was voelbaar. De vier insprekers maakten ieder op hun eigen manier indruk, door zonder enige dikdoenerij en daardoor des te indringender uit te leggen wat volgens hen het belang was van een volwaardige bibliotheek. Sabine Tielenius Kruythoff (directeur Bibl. Salland), Gerda Nijboer (vrijwilligster), Karin van Riet (op persoonlijke titel); en ik vermoed dat vooral de volmondige steun van de plaatselijke ondernemers (verenigd in Gastvrij Wijhe) zwaar meewoog voor VVD, CDA en Gemeentebelangen (met de Langstraat als ‘place to be’ ipv ‘place to buy’).

Het was mijn eerste raadsvergadering in Olst-Wijhe en er viel veel goeds te melden. Er werd geluisterd of geschijnluisterd, maar niet onderling gesmiespeld; de mobiele schermpjes bleven onbevingerd. De Partij van de Arbeid deed zijn naam eer aan, qua voorbereiding en dossierkennis, met een speciale pluim voor burgerraadslid Toon Schuiling voor de vakkundige presentatie.

De coalitiepartijen gingen schoorvoetend mee en om; het streven naar een echte bieb werd gesteund, zij het ‘met kneiterharde ijkpunten’ (een ‘kneiter’ is dialect voor steenpuist – nee, wat het is, is niet kneiterduidelijk). Vanzelfsprekend moesten er nader vast te stellen objectieve criteria komen en harde voorwaarden. En hoe zat het met het ‘verdienmodel’?

Het leek even wennen aan het idee voor VVD, Gemeentebelangen en CDA. Hun articulatie van ‘servicepunt’ was klip en klaar (3x gehoord cliché gisteren) maar ‘volwaardige bibliotheek’ werd verbasterd tot ‘voorwaardige bibliotheek’.

Er was goede hoop. Een ‘ja’ tekende zich af maar er waren tot de stemming nog enkele andere agendapunten. Dat was afzien op de tribune, ondanks dat interim-burgemeester Yvonne van Mastrigt zeer vaardig manoeuvreerde. Het was niemands schuld. De Partij van de Sport liet snoepgroente rondgaan om de moed erin te houden. Maar ja… Voor een gewoon mens is het geen doen, de actualisatie subsidieverlening en midterm-review samenwerkingsverbandmonitoring ter wijziging van bestemmingsplan kadasternotaperspectiefhandvestsnur…snurk… snurk…

Maar om half twaalf was het eindelijk zover. Alle partijen voor! Wijhe krijgt (mits de subsidieaanvraag wordt gehonoreerd) een voorwaardige / volwaardelijke / volwaardige bibliotheek!

Gefotografeerd bij Schoorlse Kunsten: het (kleuren)alfabet volgens Liesbet Tol, een kunstenaar met synesthesie.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *